Kan lage pille mot kjærlighetssorg

Forskere i California har funnet ut at det å bli avvist i en sosial sammenheng fører til hjerneaktivitet som ligner den som settes i gang av fysisk smerte, og mener det er mulig å lage medisin mot plagene.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne undersøkte hjernen til college-studenter som ble avvist i et dataprogram.

Bildene av hjernene mens de ble utsatt for dette viser at to av de samme regionene av hjernen som blir aktivert av fysisk smerte også blir aktivert ved sosial avvisning.

- Dette betyr ikke at en brukket arm gjør vondt på samme måte som kjærlighetssorg, sier Matthew Lieberman fra University of California i Los Angeles, som ledet forskningen, til det anerkjente tidsskriftet Science.

- Men det viser at hjernen setter i gang det samme alarmsystemet for fysiske og psykiske plager.

- Til slutt, ved å målrette medisiner mot disse områdene, er det mulig å lage kraftige medisiner for ekstreme tilfeller av sosial angst eller depresjoner, sier han.

Grunnleggende behov- Dette er beviser på at vi ikke får komplekse følelser uten grunn, sier Jaak Panksepp, fra Northwestern University in Evanston, Illinois, som har studert på hvilken måte de samme regionene er involverte i sosiale sammenhenger hos flere pattedyr.

- Disse følelsene er bygget på grunnleggende behov evolusjonen har gitt oss for lenge siden, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer