Kan lage pille mot kjærlighetssorg

Forskere i California har funnet ut at det å bli avvist i en sosial sammenheng fører til hjerneaktivitet som ligner den som settes i gang av fysisk smerte, og mener det er mulig å lage medisin mot plagene.

Publisert
Sist oppdatert

Forskerne undersøkte hjernen til college-studenter som ble avvist i et dataprogram.

Bildene av hjernene mens de ble utsatt for dette viser at to av de samme regionene av hjernen som blir aktivert av fysisk smerte også blir aktivert ved sosial avvisning.

- Dette betyr ikke at en brukket arm gjør vondt på samme måte som kjærlighetssorg, sier Matthew Lieberman fra University of California i Los Angeles, som ledet forskningen, til det anerkjente tidsskriftet Science.

- Men det viser at hjernen setter i gang det samme alarmsystemet for fysiske og psykiske plager.

- Til slutt, ved å målrette medisiner mot disse områdene, er det mulig å lage kraftige medisiner for ekstreme tilfeller av sosial angst eller depresjoner, sier han.

Grunnleggende behov
- Dette er beviser på at vi ikke får komplekse følelser uten grunn, sier Jaak Panksepp, fra Northwestern University in Evanston, Illinois, som har studert på hvilken måte de samme regionene er involverte i sosiale sammenhenger hos flere pattedyr.

- Disse følelsene er bygget på grunnleggende behov evolusjonen har gitt oss for lenge siden, sier han.

Alarmsystem
Området der signalene er synlige har navnet anterior cingulate cortex (ACC), og Lieberman beskriver det som et følelsesmesig alarmsystem som reagerer på stressende eller uventede forandringer i miljøet.

Regionen aktiveres av smerte, blant annet, men også for eksempel når en mor hører barnet gråte.

Før dette forsøket hadde ingen testet om sosial avvisning også aktiverte dette området hos mennesker.

Avvist av maskin
Forskerne skannet hjernene til ni kvinnelige og fire mannlige studenter som meldte seg som frivillige for å spille et dataspill. I spillet kastet de ball med to andre spillere. Alle deltagerne ble fortalt at de deltok sammen med andre studenter, men egentlig ble de andre spillerne kontrollert av en datamaskin.

I den første delen av eksperimentet ble deltagerne fortalt at tekniske problemer hindret dem i å spille, så de kunne bare se på.

I den andre delen kunne de kaste og ta imot ballen fra de andre spillerne. Men etter de hadde mottatt ballen syv ganger sluttet datamaskinen å kaste ballen til dem de siste omtrent 40 kastene.

Etterpå ble hver student spurt om nivået av ubehagelighet de følte av å bli avvist av de andre spillerne.

Tørst og sult
I begge delene av eksperimentet ble det mer aktivitet i den aktuelle delen av hjernen til studentene som rapporterte ubehag. I den andre delen av eksperimentet ble en annen del av hjernen, som har navnet right ventral prefrontal cortex, også aktivert.

Dyreforsøk har vist at aktivitet i den delen av hjernen reduserer smerte.

Lieberman spekulerer i om denne delen av hjernen også hjelper oss å takle “smerte” som en følge av sosial avvisning, men at den ikke aktiveres før det er en grunn til det - som det ikke var i det første eksperimentet.

- Det at avvisning av et dataprogram kan aktivere ACC viser hvor direkte linjene i hjernen er. Behovet for sosial kontakt er ikke bare noe selv-hjelp-forfatterene har kokt sammen, sier Lieberman.

- Det er et grunnleggende behov programmert inn i en primitiv del av hjernen på samme måte som tørst og sult.

Mozon.no, 11.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer