Kjøpe mer enn alkohol-/taxfree-kvota:

Kan lønne seg selv om du fortoller

Handler du mer enn kvoten, koster det sju kroner ekstra per boks med øl.

FORTSATT BILLIGERE: Selv etter å ha fortollet cideren vi kjøpte på danmarksferie, sparte vi mye penger. Foto: Pål Joakim Pollen
FORTSATT BILLIGERE: Selv etter å ha fortollet cideren vi kjøpte på danmarksferie, sparte vi mye penger. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som er på utenlandsferie i sommer velger å handle med seg alkohol og tobakk innenfor den tollfrie kvoten. Ofte er det mye penger å spare sett med norske øyne.

Men husk: Der nordmenn de siste åra har hatt mulighet til å bytte ut tobakkskvoten mot mer alkohol, ble dette strammet inn 1. januar i år, slik at det ikke lenger er mulig.

Enkelt å fortolle

Mange velger å holde seg til kvotegrensene når de handler alkohol, der du i utgangspunktet har fire varianter per voksne person i reisefølget (se mer i faktaboksen over):

  • 1 liter brennevin (over 22 %) + 1,5 liter vin + 2 liter øl/sider
  • 1 liter brennevin (over 22 %) + 3,5 liter øl/sider
  • 3 liter vin + 2 liter øl/sider
  • 5 liter øl/sider

Du kan ha med mer enn de oppgitte grensene, men da må du fortolle varene.

Den enkleste måten å fortolle på er ved å bruke Tolletatens Kvoteapp, som finnes både for iOS og Android. Der kan du angi om det er én eller to personer som reiser (vi skulle gjerne hatt flere, Tolletaten!), og om du bare vil legge inn den delen av varene som skal fortolles eller plotte inn alt du har med deg, slik at du slipper å gjøre finregninga selv.

Når du har lagt inn alt, får du beskjed om hvor mye som må betales dersom det overstiger kvoten, og betalingen gjør du med Vipps eller kort. Dernest angir du et tidspunkt for når du forventer å passere grensa, og så kan du kjøre på grønt fra da av og to timer fram.

Dette koster fortollinga

Bruk av Kvoteappen går under såkalt forenklet fortolling, som gjelder når du selv også beveger deg over grensa inn til Norge, og altså ikke om du importerer alkohol fra utlandet og hjem til postkassa. I stedet for Kvoteappen kan du bruke fortollingsautomater eller kjøre på rødt og fortolle varene «manuelt», opplyser Tolletaten.

Satsene her er lavere enn de vanlige avgiftssatsene ved privat fortolling.

Men merk: Tolletaten opplyser om at du ikke kan bruke forenklet fortolling på taxfreevarer du har kjøpt ved ankomst på en norsk flyplass. Slike varer må du fortolle med vanlige avgiftssatser.

I tabellen under ser du hva det koster å fortolle alkohol/tobakk over den tollfrie kvoten:

Satser for forenklet fortolling

Vare Sats Eksempel
Øl over 2,5 prosent22 kr per liter7 kr per 0,33 l
Drikk med styrke på 2,5-4,7 prosent22 kr per liter7 kr per 0,33 l
Drikk med styrke på 4,7-15 prosent63 kr per liter48 kr/helflaske
Drikk med styrke på 15-22 prosent121 kr per liter89 kr/helflaske
Drikk med styrke på 22-60 prosent385 kr per liter265 kr/helflaske
Røyketobakk353 kr per 100g
Snus110 kr per 100g
Skråtobakk146 kr per 100g
Sigarer/sigarillos353 kr per 100g
Sigaretter353 kr per 100 stk
Sigarettpapir/hylser6,50 kr per 100

Kilde: Toll.no

Å ta med øl utover den tollfrie kvoten koster deg altså 7 kroner per 0,33-boks, eller 11 kroner per halvliter.

Se eksemplene

På vår nylige tur til Danmark kjøpte vi to brett øl/sider (48 bokser) til 299 kroner på båten nedover, som gir en pris på 6,23 kroner per boks. Bare noe av det ble drukket på turen, og i tillegg handlet vi litt andre alkoholvarer på ferien slik at vi hadde for mye i bilen på vei hjem.

Da måtte noen av varene fortolles via Kvoteappen.

BILLIGERE: Vi betalte drøye 6 kroner boksen for Bulmers nummer 17 på danskebåten, eller da drøye 13 kroner etter fortolling. I Norge selges den på halvlitersflasker til rundt 50 kroner stykket.
BILLIGERE: Vi betalte drøye 6 kroner boksen for Bulmers nummer 17 på danskebåten, eller da drøye 13 kroner etter fortolling. I Norge selges den på halvlitersflasker til rundt 50 kroner stykket. Vis mer

Men selv etter fortollinga ble prisen per boks med Bulmers sider 13,23 kroner, eller da ganske nøyaktig 40 kroner literen. Den samme varianten selges på halvlitersflasker i norske butikker til rundt 50 kroner flaska, eller da 100 kroner literen.

Så selv etter fortolling koster sideren 2,5 ganger så mye i norske butikker.

Et annet eksempel fra en vanlig handletur i Sverige er New England-IPA-en Amundsen Apocalyptic Thunder Juice (6,5 %), som koster vesentlig mer på Vinmonopolet enn på Systembolaget:

Kan lønne seg selv om du fortoller

Ølen koster altså rett under halvparten i Sverige, men om du kjøper utover den tollfrie kvoten, koster det deg bare sju kroner ekstra å ta den med deg over grensa, og følgelig er den fremdeles 61 prosent dyrere i Norge - etter fortolling.

Om du liker å handle de rimeligste halvliterne på Systembolaget, som med 5-5,2 volumprosent koster 11,90 kroner, koster de 23 kroner ferdig fortollet. Det er omtrent på nivå med det rimeligste ølet i norske butikker, som riktignok har noe lavere alkoholprosent.

Det virker som om det spesielt er på øl med noe høy prosent det er mest å spare, der du i Norge må handle på Vinmonopolet. Øl har samme tollsats uansett alkoholprosent.

TIPS: Har du kjøpt romtemperert drikke du vil få kaldt kjapt? Da kan dette trikset komme godt med. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

På flaska med Baileys Colada, som kostet 99 danske kroner i matbutikken, eller da 137 norske, tilkommer det en avgift på 89 kroner og da en totalpris på 226 kroner om den skal fortolles. Det er fremdeles noen tiere spart i forhold til norske Baileys-priser, selv om den nye Colada-varianten riktignok ikke selges på Vinmonopolet. Strawberries and cream-varianten koster for eksempel 290 kroner, mens Red velvet cupcake-versjonen koster 250 kroner.

Hadde vi kjøpt tre flasker Masi Campofiorin (rødvin) på danskebåten, ville de ha kostet 259 kroner, eller da 403 kroner etter fortolling. På Vinmonopolet ville tre slike flasker ha kostet 525 kroner, altså rundt 40 kroner spart per flaske etter fortolling. Men så var akkurat det et spesialtilbud på båten.

Vintilbudet på danskebåten blir billigere enn å handle i Norge, selv når du fortoller flaskene. Akevittpakka sparer du også en femtilapp på etter fortolling.
Vintilbudet på danskebåten blir billigere enn å handle i Norge, selv når du fortoller flaskene. Akevittpakka sparer du også en femtilapp på etter fortolling. Vis mer

En literflaske Absolut Vodka kostet 229 kroner, som med fortolling gir en totalpris på 614 kroner. Det er en pris som langt overstiger de 470 kronene du må ut med på Vinmonopolet for den samme literen. Den er det med andre ord liten vits å kjøpe med dersom du allerede har fylt opp brennevinkvoten.

Du ville imidlertid ha spart en god slant på å gå for en Bache-Gabrielsen Thomas XO Prestige, som koster 1399 kroner på polet, men som med danskebåtpris (659,-) og fortolling (385,-) ville ha landet på 1044 kroner.

Med en pris på 110 kroner for å fortolle 100 gram snus, blir det lite å spare på å handle over kvoten når du er i Sverige. Da DinSide sjekket prisene i Sverige i februar var prisforskjellen på en G3 Extra Strong-snusboks 22,86 kroner, eller da 114,30 for en fempakning (totalt 110 g). Det spises fort opp av fortolling på 121 kroner ekstra.

Drar inn millioner

Tidligere i år kunne Tolletaten meddele at Kvoteappen er lastet ned over 1,3 millioner ganger, og at nordmenn har brukt appen til å betale inn 92 millioner kroner til statskassa.

I den nyeste versjonen av appen kan du også deklarere varer som klær, kosmetikk, elektronikk og sportsutstyr.

– Kvoteappen har vært en stor suksess i Tolletaten forenklingsarbeid. Vi ser at den bidrar til at flere velger å fortolle varene sine. Med de siste endringene kan enda flere tolldeklarere det de skal i appen, sa tolldirektør Øystein Børmer den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer