Kan man kreve ferie i ny jobb?

Når du begynner i den nye jobben, avgjør.

FERIE I NY JOBB? Ja, men det avhenger av når du begynner i den nye jobben. Foto: ALL OVER PRESS
FERIE I NY JOBB? Ja, men det avhenger av når du begynner i den nye jobben. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du skiftet jobb, eller planlegger å gjøre det innen nærmeste fremtid?

Her finner du ut om du må ta ut ferie før du slutter i gamlejobben, eller om du kan be din nye sjef om ferie etter oppstart.

Her kan du dessuten sjekke hvor mye du får i feriepenger.

#1: Ferie i oppsigelsestiden?

Har du blitt sagt opp, kan ikke arbeidsgiver legge ferien i oppsigelsestiden uten at du er enig i dette.

Unntaket er der hvor oppsigelsesfristen er på tre måneder eller lenger. Da kan ferie kreves avviklet i oppsigelsestiden innenfor rammene i ferieloven.

Arbeidstaker kan derimot motsette seg at allerede fastsatt ferie avvikles i oppsigelsestiden.

Hvis det ikke er tid til å ha ferie i hovedferieperioden, som er fra 1. juni til 30. september, hvor man normalt har krav på tre uker sammenhengende ferie, eller innenfor ferieåret, kan arbeidstaker kreve at ferie avvikles før oppsigelsesfristens utløp.

#2: Ferie i ny jobb?

FERIE? Eller må du holde deg på jobb når du begynner hos ny arbeidstaker i 2015? Foto: NTB SCANPIX
FERIE? Eller må du holde deg på jobb når du begynner hos ny arbeidstaker i 2015? Foto: NTB SCANPIX Vis mer


Ifølge Arbeidstilsynet er forutsetningen for å kreve ferie i ny jobb, at du ikke har avviklet full ferie hos din tidligere arbeidsgiver.

Er det tilfellet for deg, og du begynner i ny jobb innen 30. september, har du krav på ferie, og du kan kreve full ferie i løpet av 2015, som ifølge ferieloven er 25 virkedager. (Dette inkluderer lørdager, og utgjør 4 uker og en arbeidsdag. Har du fem uker ferie, er det din tariffavtale som gir deg den ekstra uken med ferie, red.anm).

Å ta ut tre uker ferie i hovedferieperioden, altså 1. juni til 30. september, kan du bare kreve om du begynner i den nye jobben innen 15. august.

Begynner man etter 30. september, har man krav på minst en uke ferie samme år.

- Denne ferien vil imidlertid være ulønnet og arbeidstaker må selv dekke den, forteller Birgit Espejord Jensen ved Arbeidstilsynets svartjeneste.

#3: Ekstra ferie på grunn av sykdom i 2014?

Blir man syk over lengre perioder, og dermed har ferie til gode fra 2014 som er overført til 2015, kan man ta ut denne ekstraferien i ny jobb?

Ikke nødvendigvis, ifølge Birgit Espejord Jensen.

Ved sykdom i 2014, fører dette til at ferie som ikke er avviklet, overføres til 2015. Slutter man i jobben og er syk i oppsigelsestiden, får man utbetalt feriepengene på sluttoppgjøret fra arbeidsgiver.

Feriedagene som er overført, vil derimot bortfalle, forteller Espejord Jensen, fordi dagene i seg selv ikke er verdt noe i kroner og øre.

- Disse følger ikke med inn til ny arbeidsgiver, understreker hun.

Derimot har man krav på de 25 virkedagene som loven gir hvis man begynner i ny jobb i løpet av 2015, det vil si før 30. september. Vær obs på at du ikke har krav på feriepenger fra din nye arbeidsgiver, denne ferien skal dekkes av feriepengene du fikk utbetalt fra forrige jobb da du sluttet.

Husk og at du har krav på ny ferie fra dag én om du blir syk i løpet av ferien

#4: Ferie uten opptjente feriepenger?

Var du eksempelvis student eller arbeidsledig i 2014, og derfor ikke har opptjente feriepenger for 2015? Da kan ikke din nye sjef kreve at du tar ut ferie i 2015.

- Etter ferielovens paragraf 5, kommer det frem at arbeidstaker kan motsette seg avvikling av feriefritid i den utstrekning feriepengene ikke dekker lønnsbortfallet under feriefraværet, forteller Espejord Jensen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer