Kan man prute på begravelsen?

Få aspekter av livet er spunnet inn i et så mystisk og mørkt slør som en begravelse. Mange synes det er vanskelig å prate om penger i en slik situasjon. Vi løfter på sløret og gir deg noen sparetips på veien.

Publisert

Få vet særlig mye om den, men alle vet at de før eller senere må arrangere en begravelse. Enten du er lammet av sorg, eller om døden lenge har varslet sin ankomst, vil dette for alle være en vanskelig situasjon.

Dyrest i byene

En vanlig begravelse koster fra 8.000 til 16.000 kroner. Tradisjonene på begravelses-stedet og kirkens medvirkning er den største forklaring på de store forskjellene. Ikke overraskende er det dyrest å dø i byene. Men det er store forskjeller innenfor byene. Bare i Oslo finner vi forskjeller på flere tusen kroner. Byrået Fonus peker seg ut som det rimeligste.

Og mens 80 prosent velger kremasjon i Oslo, velger flesteparten utenfor byene tradisjonell begravelse.

Hva skjer egentlig

Det første møtet med begravelsesbyrået er en konsultasjon. Du og begravelsesagenten setter dere ned og prater om det praktiske som må ordnes i forbindelse med begravelsen. Her avgjøres alt fra valg av kiste, dekorasjoner, gravplass, annonser i aviser, transport og så videre.

I utgangspunktet trenger du ikke de tjenestene som et begravelsesbyrå tilbyr. Men rent praktisk foretrekker mange å slippe påkjenningen ved en slik planlegging. Derfor tar begravelsesbyråene seg av de fleste praktiske gjøremål.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer