Kan man stole på brukeromtalene på AliExpress?

Nordmann forsøkt bestukket med gratis høyttaler for å gi selger fem stjerner.

GODE OMTALER: Denne høyttaleren på AliExpress har fått stort sett høy karakter. Etter en kort runde på nettstedet ser vi at de fleste produkter har fått svært gode omtaler, til tross for en kvalitet enkelte mener ikke alltid er verdt fem stjerner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GODE OMTALER: Denne høyttaleren på AliExpress har fått stort sett høy karakter. Etter en kort runde på nettstedet ser vi at de fleste produkter har fått svært gode omtaler, til tross for en kvalitet enkelte mener ikke alltid er verdt fem stjerner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange bruker nok litt tid på å lese produktomtaler, tilsynelatende skrevet av andre objektive kunder, før de bestiller dingser på internett.

Selv om disse tilbakemeldingene ofte kan være til bedre hjelp enn forherligende produktskriv og reklame, er det også av og til grunn til å være litt skeptisk.

På enkelte markedsplasser er det nemlig ikke uvanlig å kjøpe eller bestikke kunder til å skrive bedre omtaler.

I 2014 avslørte Dinside at Elkjøp ga bort gratis produkter mot at kundene skulle legge igjen en omtale. Vi har også skrevet om hvordan Sats Elixia har fjernet kritiske brukeromtaler fra sine sider.

LES OGSÅ: 7 tips for en trygg netthandel

Kjøpte høyttaler

Noe lignende merket en leser av Dinside da han skulle kjøpe en Bluetooth-høyttaler på den kinesiske markedsplassen AliExpress.

Leseren skriver i en epost til Dinside at han egentlig ikke hadde noen planer om å kjøpe høyttaleren, men siden det det er «så enkelt og billig» blir man fort revet litt med.

I tillegg hadde høyttaleren, i det han bestilte, fått omtaler som tilsa at det nesten var et fem-stjerners produkt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer