Kan nekte deg å røyke på jobben

Arbeidsgivere kan også nekte å ansette røykere.

KAN NEKTE: Mange røyker i arbeidstiden, men om sjefen din vil, kan han nekte deg.  Foto: Colourbox
KAN NEKTE: Mange røyker i arbeidstiden, men om sjefen din vil, kan han nekte deg. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I dagene før røykeloven trådte i kraft 1. juni 2004, tok nordmenn sine siste blåser i landets puber og restauranter. I dagene etter 1. juni var det mange som hveste i avisspalter og rundt lunsjbordene.

Men i våre dager blir det stadig sjeldnere man hører noen klage over manglende sigarettrøyk på landets serveringssteder. Og etterhvert som røyking blir mindre og mindre utbredt i det offentlige rom, blir stadig nye områder røykfrie.

Sist ut er arbeidsplasser.

– Vi får endel spørsmål fra virksomheter som vil vite hvor langt de kan gå for å få et helt røykfritt miljø, sier ekspert på arbeidsrett og partner Jens Kristian Johansen i advokatfirmaet Grette i en pressemelding.

Nye fly får dem installert – men hvorfor har flyene fortsatt askebeger?

Dette kan de gjøre

Johansens svar på spørsmålet er ganske enkelt: Veldig langt.

Ifølge arbeidsrett-eksperten kan arbeisgivere...

  • ...kreve et totalt røykfritt miljø på sin eiendom. Sjefen din kan med andre ord nekte deg å røyke både inne på kontoret og ute på plenen.
  • ...spørre søkere på jobbintervju om de røyker. De kan i prinsippet også søke etter ikke-røykere.
  • FARLIG: Alle i våre dager vet at røyking har sine negative sider, men mange holder likevel på vanen.  Foto: Colourbox.com
    FARLIG: Alle i våre dager vet at røyking har sine negative sider, men mange holder likevel på vanen. Foto: Colourbox.com Vis mer

  • ...nekte sine ansatte røykepauser, spesielt om det er røykeforbud på eiendommen som gjør at de ansatte må gå langt og bruke lang tid for å ta seg en blås.

Lovlig diskriminering

Som røyker kan man altså ikke bare bli nektet å røyke på jobben, men også nektet en jobb fordi man røyker. Nærmer vi oss ikke da diskriminering?

– Ettersom vi ikke har et lovverk som forbyr diskriminering av røykere, er det på generelt grunnlag ikke forbudt å søke etter ikke-røykende ansatte. I en del jobber der man kommer tett på andre mennesker, vil det ikke være urimelig å kreve at medarbeidere ikke skal lukte røyk, sier daglig leder Even Bolstad i nettverket HR-Norge i pressemeldingen.

De har allerede gjort det en stund i USA – der kaller man det "tobacco-free hiring"

– Dersom noen opplever å sitte igjen med arbeidet mens kollegene er ute og røyker, vil det kunne skape et større problem enn ved faktisk å si nei til røyking i arbeidstiden. Mange har nok sett på pausene som en rettighet de har i kraft av røykere, men slik er det selvsagt ikke. Utgangspunktet er at bedriften kan si helt nei.

I fjor skrev vi om Xstrata Nikkelverk som nektet å ansette røykere. Sandefjords Blad fortalte tidligere i år om Lefdal som heller ikke ville ha tobakklukt på arbeidsplassen. Likestillings- og diskrimineringsombudet ga begge gangene grønt lys for en slik praksis, da lovverket ikke forbyr diskriminering av røykere. Men NTB forteller at EU uansett er sterkt kritisk til røykernekt, og kommisjonen mener alle har krav på vern mot diskriminering, uansett om det dreier seg om hudfarge eller tobakksvaner.

Nå får du ikke lov til å røyke på stranda lenger, heller

Er det greit å nekte folk å røyke på jobben? (Avsluttet)
Ja, men jeg røyker ikke selv(45%) 1324
Nei, og jeg røyker ikke selv(24%) 721
Nei, men jeg røyker selv(20%) 577
Ja, og jeg røyker selv(11%) 323
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Prevantiv virkning

Ifølge Bolstad og Johansen er trenden at arbeidsgivere slår stadig hardere med på røyking. Og ingen tror det blir store protester av den grunn.

– Røyking er etter hvert blitt så stigmatiserende at slik innskjerping går rolig for seg, sier Bolstad.

Røyketelefonen til Helsedirektoratet sier til DinSide at de ikke vil påstå at strengere arbeidsgivere
gir færre røykere. Men fungerende leder Kristin Solbakken forteller om 6.500 henvendelser i fjor, og at noen av dem har med arbeidsplassen å gjøre.

– Det hender slike faktorer blir nevnt, selv om det aldri er hovedgrunnen, sier Solbakken.

Skal du til Spania i sommer? Ikke tro du kan røyke hvor du vil!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer