Spørsmål og svar om AMS

Kan nettselskapet kreve gebyr for manuell avlesing?

Dinside tar for seg fem påstander om nye strømmålere.

INSTALLERT: Innen utgangen av 2019 hadde de aller fleste norske husholdninger fått smart strømmåler i sikringsskapet sitt. Disse målerne skaper både glede og frustrasjon. Les mer om typiske spørsmål og svar i saken under. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix.
INSTALLERT: Innen utgangen av 2019 hadde de aller fleste norske husholdninger fått smart strømmåler i sikringsskapet sitt. Disse målerne skaper både glede og frustrasjon. Les mer om typiske spørsmål og svar i saken under. Foto: Paul Kleiven/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

For et par uker siden skrev Dinside om en sak mellom Hålogaland Kraft Nett (HLK) og en av dere kunder, hvor HLK fikk medhold i å ilegge kunden et gebyr for manuell avlesing av strømmåleren.

Denne kunden hadde nemlig ikke fått installert en ny smart strømmåler med aktiv kommunikasjonsenhet, såkalt AMS, som nettselskapet kunne lese av automatisk. Dermed krevde HLK et gebyr som kompensasjon for manuell avlesing av den aktuelle kundens strømmåler, noe kunden altså saksøkte selskapet for.

Tingretten konkluderte med at HLK kunne kreve gebyret fra kunden på 3120 kroner.

Saken ble behandlet som en småkravsprosess i Trondenes tingrett i Harstad, etter felles enighet mellom partene om dette. Kunden har nå anket saken til lagmannsretten, og dommen fra tingretten er derfor ikke rettskraftig.

Skaper reaksjoner

I etterkant av denne saken, fikk Dinside mange henvendelser fra lesere som stilte seg tvilende både til dommen og den generelle praksisen hvor nettselskapene kan ilegge kunder uten AMS gebyr for manuell avlesing.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.