Invasjon kan påvirke strømprisen:

Kan øke kraftig

Ukraina-angrepet driver gassprisen opp. Sammen med mindre vind kan det føre til at kraftprisen i Sør-Norge øker med 25 prosent neste uke, tror kraftanalytiker.

ØKNING: Strømprisen kan øke kraftig i etterkant av invasjonen av Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ØKNING: Strømprisen kan øke kraftig i etterkant av invasjonen av Ukraina. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Natt til torsdag passerte oljeprisen 100 dollar for første gang siden 2014. Den har ved 10-tiden torsdag formiddag økt med 6 prosent fra dagen før og nordsjøolje omsettes for 105 dollar fatet.

Enda større vekst er det for gassprisen: den har økt med 50–60 prosent den siste uka, forteller kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight til NTB. Det får kjapt innflytelse på det norske kraftmarkedet.

– Bare fra i går til i dag vil jeg tippe at vi snakker om 20–25 øre per kWt kraftprisoppgang oppgang i Sør-Norge for resten av 2022 – under forutsetning av at gasspris-oppgangen varer, sier Botnen.

Prisen svinger imidlertid veldig torsdag morgen – i løpet av to-tre timers trading har oppgangen vært mellom 15 og 35 prosent. Klokken 10.30 er prisene opp 32 prosent fra onsdag.

Invasjon og vindstans gir økning

– Neste uke blir det dobbelt opp med endringer for både tyske og sørnorske kraftpriser. Gassprisen går opp, og vinden går ned. Det blir en sterk totaleffekt for Tyskland, som kan forplante seg ganske mye til Sør-Norge, sier Botnen.

Han anslår at tyskerne må regne med 90 prosent prisøkning neste uke. I Sør-Norge skulle kraftprisen for neste uke øke med 15 prosent, men det var før den siste prisøkningen på gass. Nå anslår Botnen en vekst på 25 prosent, opp til en pris på 145 øre per kWt neste uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.