Strømpriser

- Kan øke ytterligere­­­

Prisprognosene for vinteren ser lite lovende ut.

DYR VINTER: Prognosene for vinteren er alt annet enn oppløftende for norske forbrukere. Foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels
DYR VINTER: Prognosene for vinteren er alt annet enn oppløftende for norske forbrukere. Foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kraftkrisen i Europa, som til dels skyldes krigen i Ukraina, er en av faktorene til at nordmenn betaler rekordmye for strømmen denne sommeren.

Lav fyllingsgrad i vannmagasinene og lite vind i Europa er også faktorer som påvirker kraftprisen i negativ grad.

Stor usikkerhet

Til DinSide forteller Karl Einar Svod, produktansvarlig kraft, i Gudbrandsdal Energi, at det nå er gassmarkedet og temperatur som styrer prisene. Usikkerhet rundt Nord Stream 1 og om gassleveranse fra russiske Gazprom blir igjen, fører til en spent situasjon i markedet.

- Dette er geopolitikk, det sterkeste kortet som Russland har på sin hånd er nettopp gass og gassleveranse til Europa. Etter planen skal gassen starte å flyte torsdag, sier han.

En talsperson for Nord Stream AG bekrefter i dag at gassleveransen er startet opp.

Svod forklarer at prisene vi har sett den siste tida, der ukedager og helgedager er markant forskjellig priset, er forbrukerstyrt. Industrien bruker mye strøm på hverdagene, noe som bidrar til å øke prisene.

Samtidig påvirkes dagens spotpriser også av vær, vind og forbruk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.