Strømpriser

- Kan øke ytterligere­­­

Prisprognosene for vinteren ser lite lovende ut.

DYR VINTER: Prognosene for vinteren er alt annet enn oppløftende for norske forbrukere. Foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels
DYR VINTER: Prognosene for vinteren er alt annet enn oppløftende for norske forbrukere. Foto: Miguel Á. Padriñán / Pexels Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kraftkrisen i Europa, som til dels skyldes krigen i Ukraina, er en av faktorene til at nordmenn betaler rekordmye for strømmen denne sommeren.

Lav fyllingsgrad i vannmagasinene og lite vind i Europa er også faktorer som påvirker kraftprisen i negativ grad.

STRØMBRUDD: Kommer du ofte til hytta og er usikker på om maten i fryseren fortsatt er holdbar? Da bør du ta en titt på denne videoen! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Stor usikkerhet

Til DinSide forteller Karl Einar Svod, produktansvarlig kraft, i Gudbrandsdal Energi, at det nå er gassmarkedet og temperatur som styrer prisene. Usikkerhet rundt Nord Stream 1 og om gassleveranse fra russiske Gazprom blir igjen, fører til en spent situasjon i markedet.

- Dette er geopolitikk, det sterkeste kortet som Russland har på sin hånd er nettopp gass og gassleveranse til Europa. Etter planen skal gassen starte å flyte torsdag, sier han.

En talsperson for Nord Stream AG bekrefter i dag at gassleveransen er startet opp.

Svod forklarer at prisene vi har sett den siste tida, der ukedager og helgedager er markant forskjellig priset, er forbrukerstyrt. Industrien bruker mye strøm på hverdagene, noe som bidrar til å øke prisene.

Samtidig påvirkes dagens spotpriser også av vær, vind og forbruk.

- Spotprisene vi nå er vitne til er et resultat av flere faktorer der temperatur, vind og forbruk spiller en hovedrolle på prisen på kontinentet. Norske kraftprodusenter sparer på vannet, og priser deretter vannet sitt etter dette, vi har sett gradvis oppgang i vannverdien, særlig gjelder dette for Sør-Norge.

Ifølge Svod er det brenselsprisene, altså gasspris, kull og olje, samt rasjoneringsfrykt og krigssituasjonen som vil påvirke prisene på lengre sikt.

STRØMFORBRUK: Med disse enkle grepene kan du "hacke" ditt eget strømforbruk. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Over 5 kroner

Tidligere denne måneden la han fram en prognose for DinSide på vinterens strømpriser, som ser ut til å bli rekordhøye, og i en oppdatert prognose tror selskapet at gjennomsnittlig månedspris i januar 2023 kan bli over 5 kroner per kilowattime på Sør- og Østlandet.

Gudbrandsdal Energis prognoser for det neste år. Foto: Gudbrandsdals Energi

Gudbrandsdal Energis prognoser for det neste år. Foto: Gudbrandsdals Energi


Vis mer

Dersom prognosene stemmer, vil strømprisene bli enda høyere denne vinteren sammenliknet med den foregående.

Husk imidlertid at strømstøtten blir langt høyere i desember i år enn den var i fjor. I desember 2021 var strømstøtten splitter ny og dekket 55 prosent av det som oversteg 87,5 øre, mens dekningen i desember i år vil være på 90 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer