Kan operere bort diabetes type-2

En ny eksperimentell operasjon kan gjøre hverdagen enklere for diabetikere.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er ingen lettvint løsning som fikser alle problemer over natten.


Ved å fjerne deler av tynntarmen skal det bli lettere å regulere blodsukkeret, ifølge amerikanske leger som har gjennomført de første vellykede operasjonene.

Inngrepet hindrer maten fra å komme i kontakt med øverste del av tynntarmen, hvor et spesielt hormon påvirker blodsukkeret.

- Vi er fremdeles på begynnerstadiet for kirurgisk behandling av diabetes, men det er all grunn til å tro at dette vil ekspandere, sier Dr. Mahdu Rangraj ved Sound Shore Medical Center i New Rochelle, New York, til ABC News.

Slik unngår du diabetes

For ekstremt overvektige

Professor Kåre Birkeland er leder av forskningsgruppen Type-2 Diabetes ved Aker Universitetssykehus, og har selv erfaring med behandlingsmetoden.

- Denne omleggingen av tarmsystemet er i utgangspunktet en metode som brukes i tilfeller ved ekstrem overvekt, og hos de pasienter som oppnår et betydelig vekttap ser vi at 80-90 prosent blir kvitt sin type-2 diabetes, sier han til DinSide Helse.

Birkeland legger til at behandlingen er svært omfattende og innebærer en dramatisk omlegging av kostholdet.

Les også: - Kan se hvem som får diabetes

- Dette er altså ingen lettvint løsning som fikser alle problemer over natten. Etter operasjonen må man den første tiden spise svært små og hyppige måltider, og det tar mange måneder før måltidsmønsteret blir tilnærmet normalt, sier han.

I Norge er operasjonen forbeholdt ekstremt overvektige. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
I Norge er operasjonen forbeholdt ekstremt overvektige. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Ifølge Birkeland er hormonet GLP-1, som produseres i tarmen ved matinntak, viktig for å forberede kroppen på næringsinntak.

Er du i faresonen for å utvikle diabetes type-2? Ta testen her

Ikke aktuelt i Norge

- Hormonets mengde og funksjon blir redusert hos pasienter med type-2 diabetes, og det ser ut til at funksjonen gjenvinnes etter slike operasjoner. Man antar at det er en viktig grunn til at blodsukkerreguleringen oftest blir mye bedre etter slike operasjoner, sier han.

Det er imidlertid ikke aktuelt å innføre operasjon av tynntarmen som standardbehandling av type-2diabetikere i Norge.

Les også: Store mørketall for diabetes

- For det første er det et svært omfattende kirurgisk inngrep, som bare er aktuelt for de aller mest overvektige. Vi regner med at om lag 200.000 personer har type-2 diabetes i Norge, og det utføres omkring 1000 operasjoner for sykelig overvekt hvert år. Av disse har kanskje én av tre diabetes. Det sier seg selv at operativ behandling aldri kan bli et alternativ for den vanlige pasient med type-2 diabetes, sier Kåre Birkeland.

Sound Shore Medical Center er foreløpig den eneste klinikken som tilbyr behandlingen i USA, men også leger i India og Mexico har vist stor interesse for den nye metoden. I Brasil har 70 type-2 diabetikere gjennomgått operasjonen med gode resultater.

Les også: Har du diabetes type 3?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer