Kredittkort

Kan påvirke boliglånet

Selv om du ikke bruker kredittkortene du har, kan de fortsatt påvirke deg i stor grad.

KREDITTKORT: Dersom du har kredittkort du ikke benytter, er det bare å avlsutte de, ifølge økonom. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
KREDITTKORT: Dersom du har kredittkort du ikke benytter, er det bare å avlsutte de, ifølge økonom. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Det er mange ting som påvirker hva du får i boliglån. Det er særlig tre ting som gjelder for å få det første boliglånet.

Boliglånsforskriften fra Finanstilsynet sier at bankene må kreve minst 15 prosent i egenkapital ved kjøp av bolig. I tillegg må man tåle en renteøkning på inntil 3 prosent. Og man kan ikke ha samlet gjeld på mer enn fem ganger brutto.

Men visste du at ubrukt kreditt kan påvirke boliglånet ditt?

- Dette var jo den store bekymringen når Gjeldsregisteret først kom, sier økonomisk rådgiver, Lene Drange og fortsetter:

- Har du for eksempel 50 000 kroner i kredittgrense så står det som kredittgjeld.

- Bare å avslutte

Det er nemlig slik at kredittgrensa som du har på kredittkortet ditt, står som kredittgjeld. Dersom du har en kredittgrense på 100 000 kroner og bare har brukt 15 000 kroner på kredittkortet, så vil det likevel stå at du har 100 000 kroner i kreditt.

- Mange har flere kredittkort som de ikke benytter, og om kredittgrensa blir noen hundre tusener til sammen kan det bli vanskeligere å få boliglån.

Her bør du ikke plassere matvarene. I ytterste konsekvens kan nemlig tunge matvarer komme flygende ved en bråbrems eller ved en kollisjon. Video: Johannes Riise Undall / Storyblocks. Vis mer

- Kredittkort som man bare har for å ha er bare å avslutte, råder Drange.

Økonomieksperten sier at de fleste har et kredittkort i banken sin og bankene har igjen en unntakskvote. Hun påpeker derfor at om du har et ok forhold til kreditt og klarer å betale opp for deg så vil det ikke påvirke deg så mye.

Videre forklarer hun at når det gjelder førstegangskjøpere kan det være at banken gir beskjed om å redusere grensa på kredittkortet.

- Mange unge har et høyt studielån, det kan gå utover boliglånet. Da kan også en kredittgjeld på 100 000 kroner også påvirke lånet du får, sier Drange.

Juster grensa ned

Drange påpeker at veldig få trenger 100 000 kroner i kredittkortgrense, men at mange har det siden det var det de gjerne fikk.

- Det er ofte grensen det går på, og da er det bare å justere den ned om du har greit forhold til kreditt.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer