Kan redde liv

Forskere har utviklet et intelligent armbånd som forhindrer at du blir solbrent.

Illustrasjonsfoto. Et forskerteam har utviklet en teknologi som skal forhindre solbrenthet. Teknologien kan brukes i armbånd. Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto. Et forskerteam har utviklet en teknologi som skal forhindre solbrenthet. Teknologien kan brukes i armbånd. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er lite som er så behagelig som å ligge i stjerneformasjon på en hvis sandstrand og slikke sol. Men det er også lite som er så ubehagelig som å forholde seg til pinkpanterkropp og hudlag som skreller av i ettertid.

Og i verste fall – solkreft.

Intelligent enhet

Nå har imidlertid et forskerteam gått sammen og utviklet en indikator som vil varsle deg i god tid før du blir solbrent. Det melder BBC.

Indikatoren er ment å bæres som et armbånd og vil fange opp ultrafiolette stråler, for så å skifte farge når du har eksponert deg lenge nok i sola. Enheten består av et syresensitivt fargestoff som vil reagere på UV-stråler.

Professor i kjemi, Andrew Mills, som ledet teamet, beskriver denne kombinasjonen av en UV-drevet reaksjon med det syre-sensitive fargestoffet som "intelligent blekk".

- Folk tenker på kjemiske reaksjoner som skjer i test-rør, sier han. Men her har du en reaksjon på en svært tynn blekkfilm som vil skifte farge ved for mye soleksponering.

Helt nytt

Det finnes allerede lignende indikatorer som gjenkjenner og måler UV-stråler. Det som er nytt med denne er at den vil si ifra akkurat idet soleksponeringen er i ferd med å forårsake skade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer