- Kan se hvem som får diabetes

Allerede fra tidlig barnealder kan det være mulig å forutse hvem som er mest utsatt for å få diabetes som voksne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I USA hvor fedmeepidemien har kommet lengre enn her, er det ganske mange tilfeller av type 2 diabetes helt ned i ungdomsalderen.


Har en eller begge foreldrene dine diabetes? Eller har du vært overvektig og hatt tegn på metabolsk syndrom i barndommen? Da er du ekstra utsatt for å utvikle diabetes type 2 som voksen, ifølge en studie utført ved Cincinatti Children’s Hospital Medical Center i USA.

Men du kan komme diabetesen i forkjøpet, ifølge MedicineNet.com.

- Barneleger og fastleger bør undersøke barn og ungdom for metabolsk syndrom og kartlegge hvorvidt de har er en familiehistorie med diabetes, sier hovedforfatter John Morrison i en pressemelding.

Opptil 125.000 nordmenn kan ha diabetes uten å vite det:

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Blir stadig yngre
Knut Dahl-Jørgensen, seksjonsoverlege på barneklinikken ved Ullevål universitetssykehus, er ikke overrasket over funnene.

- Metabolsk syndrom og diabetes i familien er kjente risikofaktorer og det høres veldig logisk ut at man skal være spesielt oppmerksom på dem. Men det er alltid nyttig å få dokumentert det i såpass store studier, sier han til DinSide Helse.

Risikoen for å få diabetes type 2 øker med alderen. Ta testen her og sjekk om du er utsatt:

Ifølge Dahl-Jørgensen er det ikke så mange barn som har metabolsk syndrom. Men siden fedme er en av de vanligste risikofaktorene, vil det ramme stadig flere etter hvert som fedmeepidemien brer om seg, mener han.

- I USA hvor fedmeepidemien har kommet lengre enn her, er det ganske mange tilfeller av type 2 diabetes helt ned i ungdomsalderen. I Norge er det heldigvis fortsatt sjeldent, men vi ser at de som rammes, blir stadig yngre.

Omkring sju av ti med fedme har arvet det:

- Pass på barna
Personer med metabolsk syndrom har minst tre av disse helseplagene: høyt blodtrykk, høyt nivå av triglyserider, høy kroppsmasseindeks (BMI), høyt blodsukker og lavt nivå av det gode kolesterolet HDL.

Flere enn 800 gutter og jenter mellom 5 og 19 år ble kartlagt for disse faktorene da den amerikanske studien startet på 1970-tallet. Da var 13 prosent overvektige og i risikosonen for å bli overvektig, og fire prosent hadde metabolsk syndrom.

25-30 år senere ble deltagerne undersøkt igjen. Denne gangen var en av fire overvektige og hadde metabolsk syndrom, mens rundt fem prosent hadde type 2 diabetes.

Dahl-Jørgensen mener foreldre som kommer fra en familie med økt risiko for diabetes, har et viktig ansvar.

- De må være spesielt oppmerksomme og prøve å oppdra barna til å holde høy fysisk aktivitet og passe på at de ikke blir overvektige, sier han.

Få flere gode råd her:

Den amerikanske studien er publisert i nettutgaven av tidsskriftet Journal of Pediatrics.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer