Utlånsundersøkelsen 2. kvartal 2020

- Kan sette opp renta tidligere enn ventet

Makroøkonom tror Norges Bank kan komme til å øke renta raskere enn ventet på grunn av boligprisvekst.

PRISENE ØKER: Boligmarkedet har en kraftig vekst i juni forteller Henning Lauridsen, adm. dir. i Eiendom Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bankene rapporterte om økt etterspørsel etter boliglån i andre kvartal av 2020, noe som står i kontrast til forrige undersøkelse der bankene forventet kraftig fall i andre kvartal, som følge av virusutbruddet og smittevernstiltakene.

Dette kommer fram i Norges Banks ferske utlånsundersøkelse.

- Kan sette opp renta tidligere enn ventet

Økt fokus på lave renter har også bidratt til økt etterspørsel etter refinansiering og bankbytte.

I tillegg har et flertall av bankene rapportert at innvilgelse av avdragsfrihet for permitterte eller arbeidsledige økte mye i starten av kvartalet, men at etterspørselen avtok etter hvert som mange kom tilbake i jobb.

Norges Banks utlånsundersøkelse

  • De ti største bankene i det norske lånemarkedet deltar i undersøkelsen: DNB, Nordea, Danske Bank, Handelsbanken, Sparebank 1 SR-bank, Sparebank 1 Østlandet, Sparebank 1 SMN, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebanken Vest og Sparebanken Sør.
  • Undersøkelsen skal belyse endringer i etterspørselen etter lån, bankenes kredittpraksis, herunder lånebetingelser og priser samt faktorer som forklarer bankenes kredittpraksis og priser.
  • Spørreskjemaene besvares av bankene rett etter kvartalsslutt.

Kan gi raskere renteoppgang

Juli-tallene til Eiendom Norge viste en nominell vekst på 0,4 prosent i sommermåneden, slik at boligprisene nå er fem prosent høyere enn for ett år siden.

Da Dinside tok en prat med Finn.no i begynnelsen av juli, kunne de fortelle om vekst både i antall boliger til salgs, samt høyere pris enn i fjor sommer.

Siden før jul i fjor har veksten i husholdningenes låneopptak falt hver eneste måned, ifølge tall fra SSB.

Nå er imidlertid spørsmålet om utviklingen etter hvert snur.

Makroøkonom Marius Hov i Handelsbanken spår at det i så fall kan føre til en raskere renteoppgang fra Norges Bank.

- Det er rett og slett fordi boligprisene nå stiger raskere enn inntektene til folk flest, og da må de låne mer for å være med på markedet, så om noe er dette et argument for at sentralbanken kan komme til å sette opp renta litt tidligere enn hva de egentlig hadde planlagt, sier Hov til NRK.

Null-rente i to år

Under rentemøtet i juni forble styringsrenta på rekordlave 0 prosent, og slik sentralbanken på sin side vurderte utsiktene og risikobildet, ville renta mest sannsynlig bli liggende på dette nivået en god stund fremover.

Prognosen for styringsrenta innebærer rente på null-nivå de neste par årene, ifølge Pengepolitisk rapport lagt fram i juni.

Deretter øker renta gradvis etter hvert som forholdene i økonomien normaliseres, sto det videre i rapporten.

Husk at bolig er langsiktig

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstand i Danske Bank understreker at selv om bankene nå ikke er like restriktive med å gi lån som i april, er det viktig å huske at du som privatperson skal kunne betjene lånet ditt selv når rentene øker.

- Til tross for at boligprisene har steget overraskende mye, er det ingen garanti på at dette fortsetter, så husk at boligkjøp alltid bør være en langsiktig investering, sier Tvetenstand til Dinside.

Hun påpeker videre at en betydelig del av befolkningen fått bedre råd som følge av rentekuttene, og mange ser nå en mulighet til å få kjøpt boligen de drømmer om. Lavere renter gir jo mulighet for å kunne låne litt mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer