Hjemmekontor versus hyttekontor

Kan sjefen nekte deg å jobbe fra hytta?

- Ja, men da må det foreligge saklig grunn, svarer HR-jurist.

«BIG BROTHER» PÅ HJEMMEKONTOR: Det deles mange videoklipp av folk på hjemmekontor hvor videokonferansen har tatt en uheldig vending. Her er noen tips for å unngå slike tabber. Video: Per Ervland Vis mer
Publisert

For mange av oss har hjemmekontor blitt den nye normalen, og både arbeidsgivere og -takere har sett at dette nødvendigvis ikke trenger å påvirke innsats og produktivitet negativt.

I tillegg er det gjerne en del ansatte som begynner å ta seg større friheter på hjemmekontoret, som for eksempel å droppe morgenstellet, gjøre litt husarbeid mellom slagene, ta en ekstra lang lunsj- og luftepause, eller flytte hjemmekontoret til hytta.

Men, står arbeidstaker fritt til å bestemme hvor hjemmekontoret skal være, eller kan arbeidsgiver nekte de å eksempelvis jobbe fra hytta?

Må ha saklig grunn for å nekte hyttekontor

Selv om arbeidsgiver nå kan pålegge hjemmekontor er det en viss usikkerhet knyttet til hvor langt styringsretten går med hensyn til å bestemme hvor dette hjemmekontoret skal være, ifølge juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa i Simployer.

- Det er imidlertid et grunnleggende prinsipp at arbeidsgiver må ha en saklig grunn for å utøve sin styringsrett, for eksempel hvis arbeidsgiver skal nekte ansatte å jobbe fra hytta, sier Gauslaa i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer