Coronavaksine

Kan sjefen spørre om du er vaksinert?

«Nei», er det korte svaret.

UROLIGE: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro/Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å kartlegge helseopplysninger om ansatte, som vaksineinformasjon, er nemlig et inngripende kontrolltiltak, som i så fall krever særskilt behov, utdyper jurist Hans Gjermund Gauslaa hos Simployer.

Et slikt behov krevet at arbeidsgiver vurderer det å hente inn vaksineinformasjonen opp mot ulempen dette medfører for den eller de ansatte.

Må være god grunn

Arbeidstilsynet skriver at arbeidsgiver kan spørre om vaksinasjonsstatus når det er nødvendig for å hindre at utsatte grupper blir smittet, og slik unngå alvorlige helsemessige konsekvenser.

Tilfeller som rettferdiggjør en slik kartlegging av om ansatte er vaksinert eller ei, kan eksempelvis være når arbeidsplassen er et sykehjem og en intensivavdeling.

Men er det slik at arbeidsgiver kan iverksette andre smitteverntiltak som er mindre inngripende for arbeidstakerne, kan arbeidsgiver altså ikke spørre om ansattes vaksinasjonsstatus.

Krever riktig framgangsmåte

Dersom arbeidsgiver kommer fram til at det er saklig behov for å spørre ansatte om vaksinestatus, skal arbeidsgiver drøfte tiltaket med tillitsvalgte så tidlig som mulig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer