Coronavaksine

Kan sjefen spørre om du er vaksinert?

«Nei», er det korte svaret.

UROLIGE: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro/Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det å kartlegge helseopplysninger om ansatte, som vaksineinformasjon, er nemlig et inngripende kontrolltiltak, som i så fall krever særskilt behov, utdyper jurist Hans Gjermund Gauslaa hos Simployer.

Et slikt behov krevet at arbeidsgiver vurderer det å hente inn vaksineinformasjonen opp mot ulempen dette medfører for den eller de ansatte.

SELVTEST: Det er flere ting du må passe på når du skal ta coronatest selv. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Må være god grunn

Arbeidstilsynet skriver at arbeidsgiver kan spørre om vaksinasjonsstatus når det er nødvendig for å hindre at utsatte grupper blir smittet, og slik unngå alvorlige helsemessige konsekvenser.

Tilfeller som rettferdiggjør en slik kartlegging av om ansatte er vaksinert eller ei, kan eksempelvis være når arbeidsplassen er et sykehjem og en intensivavdeling.

Men er det slik at arbeidsgiver kan iverksette andre smitteverntiltak som er mindre inngripende for arbeidstakerne, kan arbeidsgiver altså ikke spørre om ansattes vaksinasjonsstatus.

Krever riktig framgangsmåte

Dersom arbeidsgiver kommer fram til at det er saklig behov for å spørre ansatte om vaksinestatus, skal arbeidsgiver drøfte tiltaket med tillitsvalgte så tidlig som mulig.

Arbeidsgiver og tillitsvalgte skal da snakke om behov, utforming, gjennomføring og vesentlige endringer knyttet til en slik kartlegging.

Deretter skal de ansatte bli informert om formålet med å hente inn denne informasjonen, praktiske konsekvenser og hvor lenge det kan være aktuelt å kartlegge de ansattes vaksinestatus, ifølge Simployer-juristen.

Kan sjefen kreve at jeg tar vaksine?

– Vaksineringen er frivillig, og arbeidsgiver kan ikke pålegge ansatte å vaksinere seg, svarer Gauslaa på dette, men legger til:

– Dersom ansatte ikke får gjort jobben sin uten å være vaksinert, for eksempel fordi de er i kontakt med svært syke pasienter, må arbeidsgiver vurdere konkret hvordan de skal løse dette. Alternativer kan være strenge smitteverntiltak, endring av arbeidsoppgaver eller i ytterste konsekvens oppsigelse, men de kan aldri pålegge vaksine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer