Kan skade ufødte barn

Leger advarer mot legemiddelet Topimax, som selges som slankemiddel på internett. Pillene kan skade fosteret.

Publisert
Sist oppdatert

Topimax er egentlig en epilepsimedisin, men har også blitt solgt på internett som et slankemiddel. Svenske Läkemedelsverket advarer mot bruk av medisinen, melder Aftonbladet.

Sterkere enn p-pillerDersom man tar middelet, risikerer man å bli gravid selv om man tar p-piller, i tillegg til at fosteret får skader. Kvinnene som har brukt medisinen mot epilepsi har født barn med misdannelser i fingre, tær og kraniet. Det er også rapportert om hjertefeil.

Det finnes ingen spesifikke rapporter om Topimax, men leger er likevel svært forsiktige med å skrive ut medisinen til kvinner som vil ha barn. De gangene legemiddelet har blitt skrevet ut til andre, er når pasienter må gå ned i vekt. Da skjer det under kontroll. Når det selges på internett, kan derimot hvem som helst bruke medisinen.

Skal vekk fra internettAndre bivirkninger man kan få av legemiddelet er trøtthet, nervøsitet, psykisk forvirring og flere andre plager. Man regner med at det er omtrent hver tiende pasient som får disse bivirkningene.

Internettsiden som solgte medisinen, har nå blitt kontaktet med beskjed om at de må stoppe salget. Da Aftonbladet forsøkte å finne middelet på internett, fantes det imidlertid hundrevis av sider med lignende virksomhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer