Mobilforbud i skolen

Kan skolen nekte deg å bruke mobilen?

Se hva skolen har lov til. 

MOBILFORBUD: Se hva skolen faktisk kan nekte elevene. FOTO: Berit B. Njarga
MOBILFORBUD: Se hva skolen faktisk kan nekte elevene. FOTO: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ved årets skolestart kunne NRK melde om at Giske ungdomsskole har bestemt seg for å gjøre skolen mobilfri. Men både Torgeir Waterhouse i IKT Norge, som mandag la ut kommentaren Med skolestart kommer rop om forbud - mobilforbud! og Utdanningsdirektoratet advarer mot generelle mobilforbud.

Men hva er egentlig lov fra skolens side?

Skolen kan innføre mobilforbud

Utdanningsdirektoratet sier til Dinside at skolene har anledning til å forby bruk av mobiltelefoner på skolen, men ikke kan nekte eleven å fysisk ta med mobiltelefon på skolen.

Skal skolen forby mobilbruk, skal dette stå i skolens ordensreglement, som hver grunnskole og videregående skole skal ha.

KAN HA MED MOBILEN: Skolene kan ikke kreve at mobiltelefonen fysisk er utenfor skolens område.
KAN HA MED MOBILEN: Skolene kan ikke kreve at mobiltelefonen fysisk er utenfor skolens område. Vis mer

- Det er opp til skoleeier å bestemme hva slags regler som skal være i ordensreglementet, innenfor de rammene som opplæringsloven, friskoleloven og menneskerettigheten fastsetter. Et ordensreglement skal regulere forhold som forstyrrer undervisningen eller skaper sikkerhetsmessige eller andre problem ved skolen, sier Hilde Austad, avdelingsdirektør for juridisk avdeling i Utdanningsdirektoratat.

Kan læreren ta fra deg mobilen?

Ifølge Ung.nos jurister kan skolen beslaglegge ulovlige gjenstander, eksempelvis mobiltelefon, dersom det står i ordens-reglementet. Reglene kan også omfatte skoletida generelt, for eksempel i friminutt og på skoletur.

Skolen kan beslaglegge utstyr og gjenstander dersom bruken av utstyret forstyrrer undervisningen. Men skolen har ikke adgang til å ransake eleven eller elevens veske/ransel for gjenstander, og kan ikke beslaglegge gjenstander eller utstyr som ikke forstyrrer undervisningen.

Altså kan elevene i praksis ha adgang til å ha mobiltelefoner avslått eller i stille modus i skoleveske eller ransel mens undervisningen pågår. Les mer på Ung.no

Men i ordensreglementet kan skolene ikke kreve at mobiltelefonen fysisk er utenfor skolens område.

- Grunnen til det er at ordensreglementet ikke kan regulere fritiden til elevene. Derfor er det å gå for langt å nekte dem å ha med seg mobiltelefonen på skolen, påpeker Austad.

Derimot kan ordensreglementet fastsette tiltak, som inkluderer at elevene skal legge mobiltelefonen ned i sekken ved beskjed fra læreren, legger hun til, noe Utdanningsdirektoratet støtter.

Ja til mobilforbud?

Hva synes så ungdommen selv om at skoler nekter elvene å bruke mobilen i skoletida?

Vi har snakket med seks tiendeklassinger på Vilberg ungdomsskole på Eidsvoll, som i utgangspunktet syns det ville være dumt med et mobilforbud på skolen, av flere grunner, som å holde streaken med folk på Snapchat eller hvis du må kontakte foreldrene dine.

Og selv i undervisningen kan mobilen være nyttig, understreker elevene.

- Det er ikke alltid vi får tilgang på datarommet, da er det greit å kunne google noe på mobilen, sier tiendeklassingene.

Noen fordeler med mobilforbud

Men kan det også være fordeler med et mobilforbud, fra elvenes ståsted? Ja, ikke minst med tanke på det sosiale.

NEI TIL MOBILFORBUD: Samtidig ser elevene på Vilberg ungdomsskole flere fordeler ved å forby mobilen. Fra venstre: Hermann Ulvin Bjerke (15), Erik Ruud (15), Steffen Furu (snart 15), Tea Morterud (15), Martine Bjerke (14) og Camilla Saxhaug (15).
NEI TIL MOBILFORBUD: Samtidig ser elevene på Vilberg ungdomsskole flere fordeler ved å forby mobilen. Fra venstre: Hermann Ulvin Bjerke (15), Erik Ruud (15), Steffen Furu (snart 15), Tea Morterud (15), Martine Bjerke (14) og Camilla Saxhaug (15). Vis mer

- Mange ser så mye på mobilen i friminuttene, at det går ut over det sosiale, sier Hermann Ulvin Bjerke, og får støtte fra Tea Morterud.

- Mange går rundt med mobilen og prater ikke med de andre. Et mobilforbud vil bidra til sosialiseringen, legger hun til.

Samtidig ville man unngått nettmobbing, og at folk blir tatt bilde av uten å være klar over det, noe som ifølge elevene skjer av og til, selv om det ikke nødvendigvis er noe man bryr seg om.

- Hvordan ville dere reagert om skolen hadde innført mobilforbud?

- Jeg hadde bytta skole, er første reaksjon fra Steffen Furu.

Selv om elevene tror det ville vært litt rart med et mobilforbud i starten, tror de det ville gått fint etter hvert, samtidig som de tror mange ville sneket seg til å bruke mobilen.

- Dessuten ville noen fått unntak fra mobilforbudet, som hvis man har diabetes, og det ville oppleves som urettferdig, legger de til.

Slik reagerer lærerne på mobilbruken

Hva med mobilbruk i timene? Ifølge de seks ungdomsskoleelevene er det flere av lærerne som syns det er greit at de bruker mobilen til noe faglig, eller til å høre på musikk.

Og mobilen kan være nyttig - for eksempel når de trenger å finne info om et tema til en presentasjon, eller å sjekke et ord i Google translate.

Men ikke alle lærerne har like stor forståelse for mobilbruken - men det kommer an på hva de bruker den til, sier tiendeklassingene. Da kan man i verste fall oppleve at læreren tar mobilen fra eleven, noe de ikke opplever som helt greit.

- Mobilen er jo noe av det mest verdifulle vi har.

LES OGSÅ:

Surfer du under jobbmøtene? Sjekk om det er innafor

Se om du er en gjennomsnittlig mobilbruker

Bør du beetale for ekstra fart på abonnementet?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer