Tall fra Norsk institutt i 2020 for bærekraftsforskning viste at 48 prosent av matsvinnet kommer fra forbrukerne, og betyr at hver og en av oss kaster i snitt 40 kilo med mat årlig.
Kutter man matsvinnet er sparepotensialet på nærmere 6000 kroner for singelhusholdninger og over 10 000 kroner for en familie, skriver Opplysningskontoret for Meieriprodukter i en pressemelding.
- For en enkelt husholdning er det tusenvis av kroner som går rett i søpla. Det er penger som kunne blitt brukt på smartere ting, spesielt når mange opplever økonomiske utfordringer som legger ekstra press på månedsbudsjettet, sier Knut Bjørgen, leder kommunikasjon og marked i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.
Men hvordan skal man klare å kutte matsvinnet? Opplysningskontoret for Meieriprodukter kommer med følgende tips:
- Planlegg godt: Lag ukemeny og planlegg innkjøp. Skaff deg oversikt over hva du allerede har i kjøleskap og brødboks før du handler.
- Oppbevar maten riktig: Hold maten ved rett temperatur i egnet emballasje. Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 °C og fryseren -18 °C.
- Bruk sansene: Se, lukt og smak for å vurdere om maten fortsatt er god. «Best før»-dato og «Siste forbruksdag» er ikke det samme.
- Organiser kjøleskapet: Hold orden i kjøleskapet slik at du får en god oversikt og sørger for at den eldste maten blir brukt først.
- Spis restene: Rydd i kjøleskap og fryser, og bruk opp restemat så ofte du kan.

- Mange dårlige etterlikninger
Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, forteller at det er fritt fram for å være kreativ med restene.
- Alt handler ikke om å lage gourmetmåltider, men heller å ta bedre vare på den maten man har. Og du kommer garantert til å spare mye penger på å bruke opp det du har handlet inn også.