Kan spare 10 000 kroner

- For en enkelt husholdning er det tusenvis av kroner som går rett i søpla.

HER KAN MAN SPARE: - For en enkelt husholdning er det tusenvis av kroner som går rett i søpla. Foto: Berit Roald/NTB
HER KAN MAN SPARE: - For en enkelt husholdning er det tusenvis av kroner som går rett i søpla. Foto: Berit Roald/NTB Vis mer
Publisert

Tall fra Norsk institutt i 2020 for bærekraftsforskning viste at 48 prosent av matsvinnet kommer fra forbrukerne, og betyr at hver og en av oss kaster i snitt 40 kilo med mat årlig.

Kutter man matsvinnet er sparepotensialet på nærmere 6000 kroner for singelhusholdninger og over 10 000 kroner for en familie, skriver Opplysningskontoret for Meieriprodukter i en pressemelding.

- For en enkelt husholdning er det tusenvis av kroner som går rett i søpla. Det er penger som kunne blitt brukt på smartere ting, spesielt når mange opplever økonomiske utfordringer som legger ekstra press på månedsbudsjettet, sier Knut Bjørgen, leder kommunikasjon og marked i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

DYRE MATVARER: Synes du også at maten har blitt veldig dyr? Vi har tre veldig gode tips til deg som vil spare litt penger når du er på butikken. Video: Embla Hjort-Larsen / Elisabeth Dalseg. Vis mer

Men hvordan skal man klare å kutte matsvinnet? Opplysningskontoret for Meieriprodukter kommer med følgende tips:

  • Planlegg godt: Lag ukemeny og planlegg innkjøp. Skaff deg oversikt over hva du allerede har i kjøleskap og brødboks før du handler.
  • Oppbevar maten riktig: Hold maten ved rett temperatur i egnet emballasje. Kjøleskapet skal holde mellom 2-4 °C og fryseren -18 °C.
  • Bruk sansene: Se, lukt og smak for å vurdere om maten fortsatt er god. «Best før»-dato og «Siste forbruksdag» er ikke det samme.
  • Organiser kjøleskapet: Hold orden i kjøleskapet slik at du får en god oversikt og sørger for at den eldste maten blir brukt først.
  • Spis restene: Rydd i kjøleskap og fryser, og bruk opp restemat så ofte du kan.

Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn, forteller at det er fritt fram for å være kreativ med restene.

- Alt handler ikke om å lage gourmetmåltider, men heller å ta bedre vare på den maten man har. Og du kommer garantert til å spare mye penger på å bruke opp det du har handlet inn også.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer