Navnevalg:

Kan staten gi barnet ditt navn hvis du er treg?

Vi har sjekket om myten om at staten tildeler navn til barn som ikke har fått navn av foreldrene innen 6 måneder, stemmer.

BARNET SKAL HETE ...: Det du bestemmer. Er du treg med navnevalget, er det din plikt å finne et navn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
BARNET SKAL HETE ...: Det du bestemmer. Er du treg med navnevalget, er det din plikt å finne et navn. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

«Får ikke ungen navn før den er fylt seks måneder, kaller staten den for Anne eller Knut».

Vi tipper du også har hørt noen fortelle om det faktum at barn som ikke får navn innen seks måneder, får tildelt navn av selveste staten.

Og den norske stat skal til og med ha en liste over mye brukte navn de plukker fra. Kanskje ett av de mest populære navnene akkurat nå er på lista, altså Nora, Emma eller Sara til jentene og William, Oskar og Lucas til guttene, ifølge statistikken fra SSB.

Men er det virkelig sånn det fungerer?

Dette sier navneloven

Navneloven står fast at senest når barnet fyller seks måneder, skal den eller de som har foreldreansvaret for barnet, sende melding om hvilket navn barnet skal ha.

Har derimot barnet fylt seks måneder uten at melding er sendt eller uten at meldingen kan godtas, får barnet morens etternavn.

Når det gjelder fornavnet, sier reglene at hvis det ikke er valgt senest når barnet fyller seks måneder, må «folkeregistermyndigheten vende seg til den/de som har foreldreansvaret for å få brakt navnevalget i orden».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer