Kan stramme inn skattesøket

Arbeiderpartiet ser på mulighetene for endringer.

Offentliggjøringen av skattelistene byr på nye problemstillinger. (Illustrasjon: Per Ervland) Foto: Per Ervland
Offentliggjøringen av skattelistene byr på nye problemstillinger. (Illustrasjon: Per Ervland) Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Offentliggjøringen av skattelistene er kanskje mer omdiskutert enn noen gang. Arbeiderpartiet er fremdeles for offentliggjøring av tallene, men nå ser de på mulighetene for innstramminger.

Bakgrunnen skal være problematikken rundt skattelistenes åpenhet og mulighetene for ID-tyveri. Aftenposten skrev onsdag at Arbeiderpartiet vil gå gjennom prosedyrene ved offentliggjøring av ligningsopplysningene for å se om det er mulig å finne innstramninger, og dette bekrefter nå Arbeiderpartiet.

- Ja, det kan jeg bekrefte. Vi er løpende opptatt av å åpne for å diskutere de negative sideeffektene offentliggjøring av skattelistene kan ha, sier leder for Finanskomiteen, Torgeir Michaelsen (Ap).

Lei skattesnoking? Slik stopper du Facebook-listene

Leder for finanskomiteen, Torgeir Michaelsen (Ap). Foto: Stortinget.no
Leder for finanskomiteen, Torgeir Michaelsen (Ap). Foto: Stortinget.no Vis mer


Kryssende interesser

Han understreker at Arbeiderpartiet fortsatt forsvarer offentliggjøring av skattelistene, men at nye forhold som dukker opp også må tas med i vurderingen.

- Her er det kryssende interesser. Vi må vurdere hensynet til åpenhet rundt finansieringen av velferdsstaten opp mot hensynet til personvern. Vi må finne nye løsninger ettersom teknologien utvikler seg, sier Michaelsen.

Han sammenligner problemstillingen med utbygging av veier på 1800-tallet.

- Etter hvert fikk man en økning i landeveistyverier, men det betyr ikke at det var feil å bygge ut veier.

Pressen må passe seg

Michaelsen mener også at pressen har et ansvar når det gjelder offentliggjøringen av skattelistene.

- Pressen bør også passe seg. De bør gå i seg selv når det gjelder en del av de mest tullete og vulgære oppslagene om privatpersoner og ligningstall. Skattelistene er ikke ment å brukes i underholdningsøyemed, sier Michaelsen.

Offentliggjøring av skattelistene kombinert med stadig forbedret søkefunksjonalitet hos de ulike nettmediene har satt nye problemstillinger på dagsorden. Tidlig i oktober presset DinSide på for å få fjernet fosterbarn fra skattelistene, en problemstilling Finansdepartementet anerkjente og gjorde noe med.

Problemer med ID-tyveri

ID-tyveri er et voksende problem i Norge, og Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring uttalte nylig til DinSide at ID-tyver mener vi har en fantastisk ordning som gjør det svært enkelt å stjele andres identitet.

- Det er bare å vaske kredittkortdata mot skatteetatens oversikt over formue, inntekt og geografi, så kan de som ønsker, sortere seg inn til det reiret de trenger, sier Meyer.

Se mer: Advarer mot skattelistesvindel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer