- Kan svekke dine forbrukerrettigheter

Nytt EU-forslag kan være dårlig nytt for deg som er glad i netthandel.

NETTHANDEL: De foreslåtte EU-reglene kan bety kortere reklamasjonsfrister ved kjøp over internett. Foto: NTB SCANPIX
NETTHANDEL: De foreslåtte EU-reglene kan bety kortere reklamasjonsfrister ved kjøp over internett. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I desember foreslår EU nye forbrukerregler for kjøp av digitale tjenester og netthandel av fysiske varer.

Hvis det blir vedtatt må du regne med kortere reklamasjonsfrist på varer kjøpt på nett, ifølge en pressemelding fra regjeringen.

LES OGSÅ: Så mye kan du handle for fra utenlandske nettbutikker

- Vil skape forvirring

BÅDE BRA OG DÅRLIG: Forbrukerminister Solveig Horne sier at de foreslåtte reglene kan både svekke og styrke dine rettigheter som forbruker. Foto: ILJA C. HENDEL
BÅDE BRA OG DÅRLIG: Forbrukerminister Solveig Horne sier at de foreslåtte reglene kan både svekke og styrke dine rettigheter som forbruker. Foto: ILJA C. HENDEL Vis mer


- Slik det ser ut i dag vil forslaget kunne innebære at norske forbrukeres sterke rettigheter vil bli svekket på visse områder, men styrket på andre, sier forbrukerminister Solveig Horne i pressemeldingen.

Norske forbrukere har i dag sterke rettigheter når det kommer til netthandel av fysiske varer.

I dag har norske forbrukere 5 års reklamasjonsfrist på en rekke varer som eksempelvis vaskemaskin. I den foreløpige informasjonen fra EU-kommisjonen, antydes det at reklamasjonsfristen settes til 2 år.

- Dersom en slik regel blir vedtatt vil norske forbrukere ha 5 års reklamasjonsfrist på en vaskemaskin kjøpt i butikk, men bare 2 år på en som er kjøpt på nett. Det vil skape forvirring både blant forbrukerne og i næringslivet og det vil gi ulike konkurransevilkår for disse salgskanalene, sier statsråden.

LES OGSÅ: Du kan klage på dårlige klær i fem år

Trygghet på enkelte områder

Horne påpeker også at de foreslåtte reglene også kan gi forbrukere trygghet på enkelte områder - for eksempel kjøp av apper og lagringstjenester.

- Viktige rettigheter som forbrukeren ikke har i dag, og som de nye reglene bør sikre, er blant annet beløpsgrenser ved kjøp i app, som for eksempel mobilspill og rett til å flytte egne data fra en skylagringstjeneste til en annen, sier forbrukerministeren.

Denne uken fremmet Norge sammen med EFTA-landene sine synspunkter på forslaget fra EU.

- Regjeringens aktive europapolitikk innebærer jevnlige innspill med norske synspunkter til Kommisjonens arbeid med forslag til politikk og nytt regelverk. Dette innspillet må også ses i sammenheng med Kommisjonens strategi for utvikling av et reelt digital indre marked i Europa innen 2019, sier EØS/EU-minister Vidar Helgesen (H).

- Vi satser spesielt på dette arbeidet, og har utarbeidet innspill på en rekke ulike områder innenfor rammene av strategien, sier Helgesen.

LES OGSÅ: Komplett overrasket da Siv klaget på mobilen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer