- Kan tape tuberkulosekampen

Stadig flere blir smittet av en type tuberkulose som er resistent mot medisin, advarer Verdens Helse Organisasjon (WHO).

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I Norge er vi privilegerte med god diagnostikk og god tilgang på medisiner, og dette gjør at også pasienter med resistent tuberkulose kan helbredes.


Resistent tuberkulose er til nå registrert i 45 land, og de høyeste tallene er i Øst-Europa. Det kommer fram i den ferske rapporten "Anti-tuberculosis drug resistance in the world" som WHO offentliggjorde i går.

Les også: - Dårligere tuberkulose-vaksine

Dr. Mario Raviglione leder avdelingen for bekjempelse av tuberkulose ved WHO, og mener det er nødvendig å reagere raskt.

- Hvis vi ikke angriper dette nå, kan vi risikere å tape denne kampen. Overalt i verden må det prioriteres å gi en rask diagnostisering av ethvert tilfelle, med påfølgende behandling. Det er den eneste måten vi kan sikre oss mot at denne sykdommen fortsetter å spre seg, uttaler Raviglione på WHOs hjemmeside.

Les også: Tar opp kampen mot dødsbakterie

- Ingen betydelig økning

Så langt har ikke den globale forekomsten av resistent tuberkulose medført noen betydelig økning i forekomsten her i Norge, ifølge rådgiver ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Brita Winje.

- Selv om vi har hatt en økning de siste ti årene er antallet som meldes med alvorlig resistent tuberkulose i Norge fortsatt lavt, med et gjennomsnitt på tre til fire tilfeller per år, sier hun til DinSide Helse.

- Det er viktig å huske at statistisk sett er det bare en av ti smittede som utvikler sykdom. Personer som er smittet uten å bli syke, kan heller ikke smitte andre, påpeker hun.

Les også: En tuberkulosefri verden

- Strengt regelverk

Den økte forekomsten i Norge de senere årene kommer som følge av en større innvandrerbefolkning, men Winje mener det er liten grunn til umiddelbar bekymring.

- Vi har et strengt regelverk i forhold til behandling av tuberkulose. Alle asylsøkere og andre personer fra land med høy forekomst av tuberkulose har plikt til å gjennomgå tuberkuloseundersøkelse når de kommer til Norge, sier hun.

- Det viktigste vi kan gjøre, er å sikre gode rutiner for undersøkelse ved ankomst, sikre lett tilgang på helsetjenester for alle og sørge for tett oppfølging under behandling, mener Winje.

Les også: Lufting best mot bakterier

- I Norge er vi privilegerte med god diagnostikk og god tilgang på medisiner, og dette gjør at også pasienter med resistent tuberkulose kan helbredes, sier hun.

Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet diagnostiseres det hvert år 250-350 tilfeller av tuberkulose i Norge. Det er hovedsakelig eldre, innvandrere og asylsøkere som rammes.

Les også: Bakterienes hevn

Symptomer ved tuberkulose:

 • Tretthet
 • Slapphet
 • Vekttap
 • Feber

 • Hoste

 • Nattesvette
 • Oppspytt med puss eller blod
 • Smerter i brystet

 • Mange mistolker symptomene som "hyppige forkjølelser"
 • Kilde: Lommelegen

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer