- Kan tape tuberkulosekampen

Stadig flere blir smittet av en type tuberkulose som er resistent mot medisin, advarer Verdens Helse Organisasjon (WHO).

Illustrasjonsfoto: colourbox.com  Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Resistent tuberkulose er til nå registrert i 45 land, og de høyeste tallene er i Øst-Europa. Det kommer fram i den ferske rapporten "Anti-tuberculosis drug resistance in the world" som WHO offentliggjorde i går.

Les også: - Dårligere tuberkulose-vaksine

Dr. Mario Raviglione leder avdelingen for bekjempelse av tuberkulose ved WHO, og mener det er nødvendig å reagere raskt.

- Hvis vi ikke angriper dette nå, kan vi risikere å tape denne kampen. Overalt i verden må det prioriteres å gi en rask diagnostisering av ethvert tilfelle, med påfølgende behandling. Det er den eneste måten vi kan sikre oss mot at denne sykdommen fortsetter å spre seg, uttaler Raviglione på WHOs hjemmeside.

Les også: Tar opp kampen mot dødsbakterie

- Ingen betydelig økning

Så langt har ikke den globale forekomsten av resistent tuberkulose medført noen betydelig økning i forekomsten her i Norge, ifølge rådgiver ved Avdeling for infeksjonsovervåking ved Folkehelseinstituttet, Brita Winje.

- Selv om vi har hatt en økning de siste ti årene er antallet som meldes med alvorlig resistent tuberkulose i Norge fortsatt lavt, med et gjennomsnitt på tre til fire tilfeller per år, sier hun til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer