Kan tro lidre smerte?

En gruppe religiøse engelskmenn skal tortureres for å undersøke om de tåler mer enn ikke-troende.

Publisert
Sist oppdatert

De troende skal påføres smerte i laboratorier ved Oxford University i England.

Forskerne skal gjøre flere forskjellige eksperimenter for å finne ut hvordan hjernen virker. En del av studien går ut på at noen titalls frivillige troende ”tortureres” med varme for å undersøke om gudstro kan være effektiv smertelindring.

- Mange personer som har alvorlige smerter vender seg til en eller annen form for tro, sier Toby Collins fra det nylig opprettede Oxford Center for Science of the Mind til London Telegraph.

De skal finne ut om de religiøse tankene gjør det lettere å tåle smerte enn juksepiller eller vanlige tanker. Noen av de frivillige vil bli vist religiøse symboler som et krusifiks eller et bilde av Jomfru Maria mens de blir påført smerte.

Forskerne skal skanne hjernen til personene for å se om troen har en positiv effekt på dem.

Eksperimentene vil bli gjort av forskere fra flere fagfelt underlagt strenge etiske regler. Smerten skal blant annet påføres ved å legge en varmematte som holder 140 grader på hendene til forsøkspersonene.

Doktor Alison Gray, som er talskvinne for det engelske Royal College of Psychiatrists, tror forskerne vil finne det de leter etter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer