World Cancer Research Fund (WCRF) gikk tidligere denne uken ut og anbefalte foreldre å droppe kjøttpålegget i matpakken til barna.
Les hele saken her: - Skinka må ut av matpakken
Bakgrunnen for WCRFs advarsel skyldes at nyere forskning har funnet en sammenheng mellom høyt inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for tarmkreft.
Speking, salting eller tilsetting av konserveringsmidler kan gjøre kjøttet kreftframkallende, ifølge organisasjonen.
Rødt kjøtt øker kreftfarenSannheten om rødt kjøtt
«Friskmelder» skinka
Mattilsynet, Kreftregisteret, Klinisk Ernæringsfysiologers Forening (KEFF) og Helsedirektoratet mener imidlertid at foreldre kan fortsette å gi barna matpakke med kjøttpålegg.
Ifølge Mattilsynet er konserveringsmidlene i kjøttpålegg trygge. Og både Kreftregisteret, KEFF og Helsedirektoratet er enige med den norske Kreftforeningen i at WCRF er noe ekstreme i sine anbefalinger.
Ingen støtter oppfordringen om null skinke i lunsjen.
Vis matpakkevett
- Trygge tilsetningsstoffer i pålegg
- De konserveringsmidlene som brukes i kjøttpålegg i dag anser vi som trygge. Alle tilsetningsstoffer godkjennes etter en grundig vurdering, sier Cecile Blom, rådgiver ved Mattilsynet.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger