- Kan trygt velge skinke

Norske eksperter «friskmelder» skinka.

IKKE ENIG: Norske eksperter og organisasjoner støtter ikke World Cancer Research Funds oppfordring om null skinke i matpakken.  Foto: Stock.xchng
IKKE ENIG: Norske eksperter og organisasjoner støtter ikke World Cancer Research Funds oppfordring om null skinke i matpakken. Foto: Stock.xchng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

World Cancer Research Fund (WCRF) gikk tidligere denne uken ut og anbefalte foreldre å droppe kjøttpålegget i matpakken til barna.

Les hele saken her: - Skinka må ut av matpakken

Bakgrunnen for WCRFs advarsel skyldes at nyere forskning har funnet en sammenheng mellom høyt inntak av bearbeidet kjøtt og økt risiko for tarmkreft.

Speking, salting eller tilsetting av konserveringsmidler kan gjøre kjøttet kreftframkallende, ifølge organisasjonen.

Rødt kjøtt øker kreftfarenSannheten om rødt kjøtt

«Friskmelder» skinka

Mattilsynet, Kreftregisteret, Klinisk Ernæringsfysiologers Forening (KEFF) og Helsedirektoratet mener imidlertid at foreldre kan fortsette å gi barna matpakke med kjøttpålegg.

Ifølge Mattilsynet er konserveringsmidlene i kjøttpålegg trygge. Og både Kreftregisteret, KEFF og Helsedirektoratet er enige med den norske Kreftforeningen i at WCRF er noe ekstreme i sine anbefalinger.

Ingen støtter oppfordringen om null skinke i lunsjen.

Vis matpakkevett

- Trygge tilsetningsstoffer i pålegg

- De konserveringsmidlene som brukes i kjøttpålegg i dag anser vi som trygge. Alle tilsetningsstoffer godkjennes etter en grundig vurdering, sier Cecile Blom, rådgiver ved Mattilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.