Arbeidsgiver

Kan «tvinge» deg ut i ferie

Arbeidsgiver kan pålegge deg å ta ut ferie på et bestemt tidspunkt.

FERIE: Arbeidsgiver kan pålegge ansatte å ta ut ferie på et bestemt tidspunkt, selv om de ikke har søkt om det. Foto: Simployer
FERIE: Arbeidsgiver kan pålegge ansatte å ta ut ferie på et bestemt tidspunkt, selv om de ikke har søkt om det. Foto: Simployer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et nytt år har begynt å nærme seg, og det kan være lurt å få kontroll på hvor mye ferie man har igjen og eventuelt søke om man ønsker å ta ut resten av ferien sin.

Hvis ikke kan nemlig arbeidsgiver bestemme når du tar ut ferie.

I en pressemelding skriver Simployer at arbeidsgiver kan pålegge ansatte å ta ut ferie på et bestemt tidspunkt, selv om de ikke har søkt om det.

- Unntaket er den ekstra ferieuka for ansatte over 60 år, som arbeidstakerne selv bestemmer over, heter det i pressemeldingen.

Simployers arbeidsrettsjurist Camilla Schie-Veslum forklarer at arbeidsgiver på forhånd må drøfte tidspunktet for ferien med arbeidstaker, men likevel innebærer det ikke at arbeidsgiver må ta hensyn til eventuelle ønsker.

- Ferieloven slår fast at arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og seinest to måneder før ferien tar til, såframt ikke særlige grunner er til hinder for dette. Det betyr at i tilfeller der driftsmessige forhold gjør det nødvendig å fravike fristen på to måneder, så er det mulig, sier Schie-Veslum.

Juristen trekker også fram at arbeidstaker og arbeidsgiver kan avtale å overføre deler av ferien til neste år.

- Arbeidsgiver og arbeidstaker kan bli enige om at inntil to uker av ferien overføres til neste år. I tillegg kan de avtalefestede dagene overføres. For dem som har fem uker ferie og 5-dagersuke, betyr det at partene kan avtale overføring av 14 feriedager til neste år.

Schie-Veslum informerer om at dette ikke er en rettighet arbeidstakeren har, men at partene må bli enige.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer