Et nytt år har begynt å nærme seg, og det kan være lurt å få kontroll på hvor mye ferie man har igjen og eventuelt søke om man ønsker å ta ut resten av ferien sin.
Hvis ikke kan nemlig arbeidsgiver bestemme når du tar ut ferie.
I en pressemelding skriver Simployer at arbeidsgiver kan pålegge ansatte å ta ut ferie på et bestemt tidspunkt, selv om de ikke har søkt om det.
- Unntaket er den ekstra ferieuka for ansatte over 60 år, som arbeidstakerne selv bestemmer over, heter det i pressemeldingen.

Tusenvis rammes
Simployers arbeidsrettsjurist Camilla Schie-Veslum forklarer at arbeidsgiver på forhånd må drøfte tidspunktet for ferien med arbeidstaker, men likevel innebærer det ikke at arbeidsgiver må ta hensyn til eventuelle ønsker.
- Ferieloven slår fast at arbeidstaker kan kreve å få underretning om feriefastsettingen tidligst mulig og seinest to måneder før ferien tar til, såframt ikke særlige grunner er til hinder for dette. Det betyr at i tilfeller der driftsmessige forhold gjør det nødvendig å fravike fristen på to måneder, så er det mulig, sier Schie-Veslum.

Kan bli enda dyrere
Juristen trekker også fram at arbeidstaker og arbeidsgiver kan avtale å overføre deler av ferien til neste år.
- Arbeidsgiver og arbeidstaker kan bli enige om at inntil to uker av ferien overføres til neste år. I tillegg kan de avtalefestede dagene overføres. For dem som har fem uker ferie og 5-dagersuke, betyr det at partene kan avtale overføring av 14 feriedager til neste år.
Schie-Veslum informerer om at dette ikke er en rettighet arbeidstakeren har, men at partene må bli enige.