Kan utenlandsk kjøtt være problematisk?

Bruken av antibiotika er langt større i andre land, som igjen gir større risiko for antibiotikaresistens.

RISIKO? Utenlandsk kjøtt kan ha større forekomster av antibiotikaresistente bakterier. Også Scampi er kjent for å produseres med store mengder antibiotika. Foto: BERIT B. NJARGA
RISIKO? Utenlandsk kjøtt kan ha større forekomster av antibiotikaresistente bakterier. Også Scampi er kjent for å produseres med store mengder antibiotika. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter mye omtale i mediene i høst, deriblant i Dinside, kunne Mattilsynet varsle at de ønsker å risikovurdere bruken av stoffet narasin som blir gitt kyllinger. Blant annet ønsker de å finne ut om bruken av stoffet kan være en faktor som bidrar til utvikling av antibiotikaresistente bakterier.

I desember fulgte Nortura opp med å varsle at de jobber for å kutte bruken av narasin innen 2016 i sin produksjon av Prior-kylling.

Men er problemet med antibiotikaresistente bakterier kun knyttet til kylling? Ikke nødvendigvis.

Stor antibiotikabruk i utlandet

I norsk kjøttproduksjon generelt er det et svært lavt forbruk av antibiotika, men det er slett ikke tilfellet i en rekke andre land. Både i og utenfor Europa er bruken en helt annen. I rapporten «Kjøttets tilstand» fra Animalia for 2014, viser de til at rundt ti prosent av all antibiotikabruk i Norge går til produksjonsdyr i landbruket.

Samtidig er det anslått at 60-80 prosent av all antibiotika globalt brukes til dyr. Forskjellen på antibiotikabruk i Europa ser du eksempelvis i grafen.

Rapporten peker samtidig på at økende handel med mat og andre biologiske varer er med på å øke risikoen for resistens i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer