Strømregninger til inkasso

- Kan velte privat­økonomien til mange

Inkassobyrå påpeker imidlertid at flesteparten har robust nok økonomi til å takle sjokkprisene på strøm.

SKYTER I VÆRET: Ja, svindyre strømpriser vedvarer, og dette merkes på lommeboka til de fleste, spesielt de som allerede sliter med å få endene til å møtes. Foto: NTB
SKYTER I VÆRET: Ja, svindyre strømpriser vedvarer, og dette merkes på lommeboka til de fleste, spesielt de som allerede sliter med å få endene til å møtes. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Akkurat da vi trodde de høye strømpriser ville ebbe ut, steg de kraftig igjen.

Krigen i Ukraina har nemlig vært med på å presse opp prisene både på olje og gass i Europa, det har blitt kaldere og det blåser lite på kontinentet - noe som sender strømprisene i Sør-Norge til værs.

- Norge vil trolig fortsatt eksportere mye strøm til Europa den kommende tiden. Derfor vil nok strømprisene ligge på mellom to og tre kroner gjennom sommeren i Sør-Norge. Det er det som prises inn i markedet nå, sier analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight til NTB.

Inkasso rammer helt nye folk

Geir Grindland, daglig leder i Inkassopartner, forventer at antall strømregninger som går til inkasso vil eksplodere med dagens ekstreme priser.

- Dette vil nok ramme småbarnsfamilier, de lavtlønnede og minstepensjonister, sier Grindland til DinSide og fortsetter:

- Strømregningen kommer til å velte mange flere over på inkassosiden.

- Vi merker også en økning i inkassosaker for nye personer som aldri før har vært registrert hos oss. Denne stygge utviklingen skyldes at personer som vanligvis betaler regningene sine, havner i pengeknipe. Det siste kvartalet har vi hatt en økning med over 20 prosent med inkassosaker, sier Grindland.

STRØMSMART: Enkle grep kutter strømforbruket. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Inkassoøkning i februar

I februar var det 40 prosent flere inkassosaker tilknyttet strøm sammenlignet med februar i fjor. Tallene varierer en del fra måned til måned, men veksten har vært noe avtagende siden november, melder inkassobyrået Intrum (tidligere Lindorff).

- Økningen i inkassosaker er imidlertid betydelig mindre enn hva den historiske sammenhengen mellom strømpriser og inkassosaker skulle tilsi, påpeker gjeldsøkonom Morten Trasti, og utdyper:

- Basert på tall fra tidligere år, skulle den kraftige strømprisveksten tilsi omtrent en dobling av antall inkassosaker, noe vi foreløpig er langt unna.

Han tror det er flere grunner til at husholdningene klarer å håndtere unormalt høye strømregninger, blant annet økt sparing under pandemien, et sterkt arbeidsmarked med lav ledighet og mange stillingsutlysninger og strømstøtten fra regjeringen.

- Alvorlig for de som rammes

Dermed tror ikke Trasti i Intrum at strømprisene isolert sett vil medføre omfattende betalingsproblemer framover.

- Men det er selvfølgelig alvorlig for de som ikke klarer å betale regningene, selv om flertallet av norske husholdninger har fått en mer robust privatøkonomi i løpet av pandemien, sier han.

- På sikt er det en mulighet for at levekostnadene vil løpe fra inntektene, men vi er langt unna en slik situasjon i dag. For at det skal skje, må trolig inflasjonen holde seg på et høyt nivå over en lengre periode, sier gjeldsøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer