Kaotisk å bruke kort i ferien

Er du veldig opptatt av valutakurser, kan du risikere at sommerferien blir veldig lite avslappende i år. Kortselskapene har nemlig designet et utrolig komplisert og nytt system, som trer i kraft i år.

Publisert
Sist oppdatert

- Hensikten er at det skal komme forbrukeren til gode, sier informasjonsansvarlig Hilde Fredheim Høgberg i SEB Kort Norge, som utsteder blant annet Eurocard og Diners Club i Norge.

Nye regler

Du kan komme opp i en helt ny situasjon denne sommerferien når du står i butikken på Gran Canaria og skal betale for kløpinnen din (eller hvilket som helst produkt hvor som helst i verden) med kortet ditt. Noen butikker i utlandet kan nemlig tilby å belaste kortet ditt i norske kroner.

Fra i år skal ekspeditøren spørre deg, før du betaler, om du vil belaste kortet ditt med den lokale valutaen, eller med norske kroner, i de tilfeller der de kan levere denne tjenesten.

Velger du å betale i norske kroner, bør ekspeditøren kunne fortelle deg vekslingskursen og eventuelle andre kostnader som butikkens innløser (eget selskap - i dette tilfellet sannsynligvis spansk) fastsetter for vekslingen.Velger du å betale i lokal valuta, blir vekslingskursen satt av Mastercard sentralt etter et eget verdensomspennende system. Denne kursen må du da sørge for å ha satt deg inn i før du forlater hotellrommet, for å kunne sammenlikne med kursen butikken tilbyr.- Vår erfaring er at den kursen som settes sentralt, er svært konkurransedyktig, og mitt råd til folk er i grunnen konsekvent å velge den, sier Hilde Fredheim Høgberg, som er enig i at systemet kan komme til å virke nokså innviklet for den enkelte turist.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.