Kapper trygda

OECD vil heve pensjonsalderen, redusere dagpengene og utdannelsesstøtten, og fjerne 10. skoleår. Målet er å få flere folk i arbeid. Dette må til for å møte store pensjonistkull.

Flere pensjonister og færre til å betale for dem.
Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
Flere pensjonister og færre til å betale for dem.
Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antallet pensjonister vil øke voldsomt frem til 2040, mens kun små kull vil stå igjen på arbeidsmarkedet. OECD - Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling - mener medisinen er reduksjon i velferdsordningene; dette skal motivere folk til å komme seg fortere og tidligere ut i arbeid og også forbli lengre i inntektsbringende virksomhet.

Danske økonomer slutter seg til OECDs konklusjoner skriver Jyllandsposten.

Hard medisin

OECD mener følgende må til for å utjevne den skjeve balansen mellom folk i arbeid og pensjonister.

Tiende klasse i grunnskolen fjernesStørre krav til studentene om å fullføre studiene til riktig tidPensjonsalderen heves fra 65 til 67 årFå innvandrere ut i arbeidSenke toppskattenRedusere dagpengeutbetalingene

Norsk medisin

- Dette scenariet er i høyeste grad også aktuelt i Norge. Vi har hvilt oss på petroleumformuen alt for lenge, og vi blir sammen med de andre nordiske landene nødt til å se på hvordan velferdssystemet er designet, sier Øystein Thøgersen, førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

– Det er snilt og sosialt å øke dagpengeutbetalings-perioden, men på sikt er vi ikke tjent med dette. Jeg tror reformene vil tvinge seg på, avslutter Thøgersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer