Kappløp mot tiden

Mandag formiddag er 33 personer bekreftet smittet av legionella i Østfold, og det nasjonale beredskapsrådet regner med at 10 nye smittede blir oppdaget hver dag frem man finner smittekilden.

Publisert
Sist oppdatert

Til nå har tre eldre personer mistet livet av døds-bakterien.

I tillegg til de 33 diagnostiserte ble ni personer ifølge VG Nett innlagt på sykehus i Østfold med mistanke om smitte søndag kveld. Fem av dem ligger i respirator.

Lederen for det nasjonale beredskapsrådet, Per Engstrand, sier til VG Nett at han tror det vil bli oppdaget 10 nye tilfeller hver dag de neste ti dagene, og at spredningen vil fortsette helt til smittekilden er funnet.

Sykehuset i Østfold skriver på sine hjemmesider at pasientene som er rammet av legionella-smitte har en gjennomsnittsalder på 65-70 år. Flere av disse har underliggende kroniske sykdommer.

Kilden til utbruddet er foreløpig ikke kjent. Ifølge Nasjonalt folkehelseinstitutt skjer utbrudd vanligvis fra VVS-anlegg, der kjøletårn har det største potensialet for å smitte mange. Kommunehelsetjenesten i Sarpsborg og Fredrikstad har iverksatt tiltak for å stenge kjøletårn i kommunene.

Utbruddsetterforskningen konsentrerer seg nå om å intervjue syke og pårørende. Man ønsker å kartlegge de sykes bevegelser de siste ti dager, for på denne måten å identifisere en felles smittekilde. Folkehelseinstituttet bistår kommunene i dette arbeidet, og et team fra instituttet er på plass i området.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.