Coronaviruset

Karantene, avbestilling og hjemmekontor?

Les om alt det praktiske du trenger å vite knyttet til coronaviruset.

HJEMMEKARANTENE: Se om du kan ha krav på lønn om du må holde deg hjemme på grunn av smittefare. Foto: NTB Scanpix
HJEMMEKARANTENE: Se om du kan ha krav på lønn om du må holde deg hjemme på grunn av smittefare. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 11. mars. Covid-19, eller coronaviruset, påvirker alt fra nordmenns feriereiser til arbeidshverdag. Tirsdag 10. mars var 277 personer bekreftet smittet av viruset. Samtidig sier Folkehelseinstituttet at vi går inn i en ny fase av epidemien, der det er et økende antall smittede hvor man ikke kjenner til smittekilden. Dermed har Helsedirektoratet også oppfordret bedrifter om å innføre hjemmekontor der dette er mulig, for å redusere antallet mennesker som reiser kollektivt samtidig.

Er du usikker på hva du gjør med feriereisen, om du kan sykemeldes som følge av mulig coronasmitte eller om jobben din kan permittere deg, har vi her samlet den praktiske informasjonen du trenger rundt en rekke av problemstillingene knyttet til coronaviruset.

1. Hit skal du ikke reise

Følgende land og områder i verden er det ikke anbefalt å reise til for nordmenn:

Kina: Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til fastlands-Kina på grunn av effekten spredningen av coronaviruset har på samfunnet i Kina generelt. Folkehelseinstituttet råder nordmenn til ikke å reise til Hubei-provinsen, herunder Wuhan by, på grunn av utbredt smittespredning i denne provinsen.

Iran: Fra 3. mars råder inntil videre Folkehelseinstituttet nordmenn til å unngå reiser til Iran.

Sør-Korea: Fra 3. mars råder inntil videre Folkehelseinstituttet nordmenn til å unngå reiser til Sør-Korea

Italia: FHI og UD fraråder nordmenn å reise til hele Italia.

Østerrike: Både UD og Folkehelseinstituttet fraråder å reise til Tirol i Østerrike.

Formålet er å redusere faren for at nordmenn smittes og tar med seg viruset hjem til Norge, ettersom dette er områder med stor spredning av viruset.

2. Kan du avbestille ferien?

Har du bestilt en ferie til et av stedene nordmenn frarådes å reise til, tillater flere av forsikringsselskapene at du avbestiller reisen, men i hovedsak om reisen ble bestilt før reiserådene ble publisert.

Er det derimot snakk om reiser til andre områder i verden som det ikke frarådes spesifikt å reise til, kan avbestilling bli vanskelig.

Generell frykt for å reise gir ikke rett til avbestilling av en ferie.

- Frykt er dessverre ikke god nok grunn til å avbestille en reise. Hvorvidt man skal bestille eller dra på en reise i tiden som kommer er en vurdering folk må gjøre selv, sier kommunikasjonsrådgiver Andreas Bibow Handeland i Europeiske Reiseforsikring, en del av If, til Dinside.

Det samme påpeker Tryg forsikring i en pressemelding.

- Vi forstår at mange frykter å bli smittet på flyplasser og fly, men man får ikke erstatning for generell reisefrykt. Dersom du skulle få coronavirus på reisen dekker vi legeutgifter, medisin og utsatt reise på lik linje med annen akutt sykdom. Forutsetningen er at du ikke har reist til et land som UD og Tryg fraråder reise til, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Forbrukerrådet anbefaler alle som bestiller reise i disse dager, og er usikre på situasjonen fremover eller om de får reist, om å velge billetter og overnatting som kan avbestilles eller endres.

3. I karantene på ferien?

Skulle du være så uheldig at du havner i en karantenesituasjon i utlandet, kan det være hjelp å få av forsikringsselskapet ditt.

- Dersom lokale myndigheter holder våre kunder i karantene, vil vi dekke hotellovernatting i inntil 14 dager, sier Handeland i en pressemelding.

Dette gjelder ikke i områder UD har frarådet å reise til.

- Skulle du bli holdt tilbake av lokale myndigheter, og bli satt i karantene, dekkes dette over reiseforsikringen som sykdom på reise, så sant du kan vise dokumentasjon fra lege eller offentlig helsevesen, sier Irgens i Tryg reiseforsikring.

Også Fremtind har uttalt at de dekker ekstra telefonutgifter, og hjelp, erstatning eller evakuering såfremt vilkårene i forsikringen gir rett på dette.

4. Lønn under karantene i utlandet?

Sitter du i karantene i utlandet, kan du naturlig nok ikke møte på jobb hjemme i Norge etter endt ferie.

NHO skriver på sine nettsider at en slik uforutsett situasjon vil innebære gyldig fravær. Med mindre det er gjort særlige avtale i arbeidsforholdet, kan arbeidstaker imidlertid ikke kreve lønn under fraværet. Imidlertid kan situasjonen innebære rett til sykepenger.

En slik uforutsett situasjon vil innebære gyldig fravær. Med mindre det er gjort særlige avtale i arbeidsforholdet, kan arbeidstaker imidlertid ikke kreve lønn under fraværet.

Imidlertid kan situasjonen innebære rett til sykepenger.

NHO viser til at Nav legger til grunn at hvis en person isoleres på reise i utlandet med mistanke om smitte av coronavirus, kan personen ha rett til sykepenger. Forutsetningen er at vedkommende har hatt dialog med lege, for eksempel på telefon, og at legen har vurdert det som sannsynlig at symptomene som er oppgitt kan være coronavirus.

CORONAVIRUS: Helsedirektoratet oppdaterte om situasjonen i Norge etter utbruddet av coronavirus klokken 11.30 onsdag. Da kom det frem at det ikke er nok utstyr frem i tid. Video: NTB Scanpix Vis mer

5. Karantene beordret av jobben

Mange arbeidsplasser innfører nå spesielle retningslinjer som en følge av coronavirus-epidemien. Dette kan eksempelvis være å beordre at ansatte holder seg borte fra arbeidsplassen i to uker.

Ifølge Parat-advokat Sigurd Øyvind Kambestad, skal arbeidsgiver betale lønn hvis det er arbeidsgiver som bestemmer at du skal ha hjemmekarantene, uten at det foreligger en sykemelding.

Også NHO påpeker at arbeidsgiver vil ha lønnsplikt for den perioden den ansatte er pålagt å holde seg borte fra arbeidet.

NHO skriver at arbeidsgiver kan også pålegge ansatte som har oppholdt seg i smitteområder å midlertidig holde seg borte fra arbeidsplassen, for eksempel i 14 dager, for å avklare om vedkommende er smittet eller ikke, også om den ansattes familiemedlemmer har oppholdt seg i et risikoområde.

De skriver videre at dersom arbeidets art tilsier at hjemmekontor ikke er mulig, bør partene så langt som mulig søke å finne gode lokale løsninger, for eksempel i form av alternative arbeidsoppgaver, avspasering, permisjon med mer.

6. Hjemmekarantene på eget initiativ?

Mistenker du at du kan være smittet av corona og ønsker å holde deg hjemme, er det ikke sikkert at du kan kreve lønn fra din arbeidsgiver.

Parat skriver i en pressemelding at du i slike tilfeller vil måtte prøve å bli enig med din arbeidsgiver om å få være hjemme eller jobbe hjemmefra. Dersom din arbeidsgiver ikke godtar det, og det ikke er mulig å jobbe hjemmefra, kan du forsøke å få avviklet ferie eller ta ulønnet permisjon.

Disse situasjonene vil heller ikke utløse sykemelding, ifølge Nav, som skriver at en person som isolerer seg på grunn av smittefare uten at lege bekrefter at personen utgjør en smittefare, ikke vil ha rett til sykepenger. De spesifiserer at de snakker om situasjoner hvor legen ikke har bedt pasienten holde seg isolert.

7. Sykemelding på grunn av karantene

De som derimot kan få sykemelding på grunn av en karantenesituasjon, er:

Personer som er smittet og må holdes isolert, har oppfylt det medisinske vilkåret for rett til sykepenger. I slike tilfeller går Nav ut fra at personen har vært i kontakt med en lege for å få bekreftet at hun eller han er smittet av coronaviruset.

Personer som kan være smittet av coronavirus og som må holdes isolert i mulig inkubasjonstid på 14 dager, kan ha rett til sykepenger hvis personen utgjør en risiko som smittekilde. Da kreves det ikke bevis; det er nok at det er en risiko for at pasienten er smittebærer, skriver Nav, og viser til at det er snakk om et virusutbrudd som har betydning for internasjonal folkehelse.

Dersom legen etter en faglig forsvarlig vurdering kommer til at personen antas å være smittebærer av en slik sykdom, og det er viktig at personen ikke arbeider av hensyn til å motvirke spredning av den smittsomme sykdommen, skal dette godtas som grunnlag for sykepenger, skriver Nav, og presiserer at de øvrige vilkårene for rett til sykepenger må være oppfylt.

Personer i utlandet, som har vært i kontakt med lege og fått påvist smitte av coronavirus, kan ha rett til sykepenger. Man kan kontakte fastlege i Norge for dokumentasjon og eventuelt få sykmelding.

Hvis en person isoleres på reise i utlandet med mistanke om smitte av coronavirus, kan personen ha rett til sykepenger. Forutsetningen er at vedkommende har hatt dialog med lege, for eksempel på telefon, og at legen har vurdert det som sannsynlig at symptomene som er oppgitt kan være coronavirus.

8. Kan du bli permittert på grunn av coronaviruset?

NHO skriver at coronaviruset kan gi opphav til ulike driftsforstyrrelser og dermed gi grunnlag for permittering fordi arbeidstakerne ikke kan sysselsettes. Også hvis nøkkelansatte eller flere ansatte blir satt i karantene, eller blir syke på grunn av coronaviruset, kan dette innebære at øvrige ansatte ikke kan sysselsettes på en økonomisk forsvarlig måte.

I slike tilfeller kan det være grunnlag for å iverksette permittering av hele eller deler av den resterende arbeidsstokken. Ikke minst etter det kraftige børsfallet i begynnelsen av denne uken.

Også LO-advokatene skriver på sine nettsider at dersom coronaviruset medfører produksjonsmessige problemer med å få inn vareleveranser og råstoff fra andre virksomheter, vil det være saklig grunn til å permittere. Frykt for smittefare er derimot ikke saklig permitteringsgrunn, påpeker de.

Varslingsfristen ved permittering er i hovedsak 14 dager. Samtidig skriver Nav på sine nettsider at det varselfristen ved permittering på grunn av uforutsette hendelser er to dager, og at permitteringer som skyldes koronaviruset kan være forventet eller uforutsett.

Regjeringen har nå kommet på banen, og foreslår å endre permitteringsregelverket. Dette kan blant annet innebære et to-dagers varsel for permittering.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer