- Karbohydrater kan gi kvisekrise

Sliter du med kviser? Kutt ut karbohydratene, råder hudlege Bjørn Bondevik. Hudtypen er viktigere enn maten, mener en annen ekspert.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Norske hudleger tror ikke på noe annet enn det som kan skrives ut på resept- Jeg har jobbet med hud og kosthold i ti år og sett overbevisende forandringer i hudsykdommer ved å endre på kostholdet, sier hudlege Bjørn Bondevik ved Nordstrand Kosmetiske Hudklinikk.

Han viser til flere studier som har konkludert med at kostholdet, og særlig karbohydrater, har en negativ virkning på huden.

- Det som skjer når man spiser sukker er at insulinnivået øker og det skilles ut mer av et hormon som gjør at det frie testosteronet i kroppen øker. Testosteron er igjen hovedårsaken til akne, forklarer Bondevik.

Les også: Matkrig mot kvisene:

- Kutt ut øl og godteri
Mens sammenhengen mellom kosthold og kviser er relativt akseptert i for eksempel Sverige og Danmark, hevder Bondevik at han er den eneste hudlegen som tror på en slik sammenheng her i landet.

- Norske hudleger tror ikke på noe annet enn det som kan skrives ut på resept, sier han til DinSide Helse.

Kutt ned på inntaket av karbohydrater ved å spise mindre av for eksempel sukker, poteter, brød, øl og godteri, anbefaler Bondevik. Og spis mer grønnsaker og fisk, oppfordrer han. Fisk gir nemlig Omega 3 som virker betennelsesdempende.

- På bakgrunn av mine erfaringer, vil en kostholdsendring ha effekt hos rundt sju av ti med moderat akne. Men det er ikke alltid så lett å vurdere bare kostholdet i seg selv, det trengs ofte tilskudd av vitaminer og mineraler i tillegg, forklarer han og trekker fram A-vitamin som spesielt viktig.

Slik får du ren hud:

- Spesiell diett unødvendig
Nils Jørgen Mørk, hudlege ved Rikshospitalet i Oslo, avskriver ikke helt at kostholdet kan ha en sammenheng med kviser.

- Men det er et veldig omdiskutert tema. Litteraturen er sprikende, og det er ingen gode undersøkelser som viser at spesielle dietter er nødvendig for personer med kviser. Vi prøver å være rause med pasientene våre og ikke anbefale strikte regimer, sier han.

Her får du kjerringråd for alt fra kviser til cellulitter og tannverk:

Mørk understreker at hudtypen varierer fra person til person, og at dette også har betydning for hvordan man reagerer på mat.

Noen har en såkalt seborreisk (fet) hudtype, hvor karene lett utvider seg. Spiser disse for eksempel krydret mat og drikker alkohol, blir de lett røde i huden. En atopiker, som er en person med eksem/tørr hud, vil derimot reagere ved at blodkarene trekker seg sammen og vil bli blek av å spise og drikke det samme.

- Er man seborreiker, vil man kanskje forveksle den rødmende reaksjonen på mat med at man har fått kviser, forklarer Mørk.

Stress er også uheldig for kvisene. Les mer:

Trenger ikke gråte
Han er enig i at enkelte kan bli verre av visse matvarer, som gatekjøkkenmat og potetgull. Men de fleste blir det ikke, hevder han.

- Jeg er opptatt av at ungdommene skal få spise det de har lyst på. Men hvis de merker at hver gang de spiser en bestemt matvare, blir kvisene verre, lytter vi selvsagt til det. Da sier vi gjerne at de godt kan kutte ut akkurat den matvaren, men ellers spise det de vil, forklarer Mørk.

- Det er uansett unødvendig for en femtenåring å gråtende måtte se på kvisene sine. Det finnes veldig mye effektivt mot kviser i dag. Men mange av midlene som selges uten resept, har dårlig dokumentert effekt, understreker han.

Les også: Nytt håp for kvisetryner:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer