- Karbohydrater kan gi kvisekrise

Sliter du med kviser? Kutt ut karbohydratene, råder hudlege Bjørn Bondevik. Hudtypen er viktigere enn maten, mener en annen ekspert.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har jobbet med hud og kosthold i ti år og sett overbevisende forandringer i hudsykdommer ved å endre på kostholdet, sier hudlege Bjørn Bondevik ved Nordstrand Kosmetiske Hudklinikk.

Han viser til flere studier som har konkludert med at kostholdet, og særlig karbohydrater, har en negativ virkning på huden.

- Det som skjer når man spiser sukker er at insulinnivået øker og det skilles ut mer av et hormon som gjør at det frie testosteronet i kroppen øker. Testosteron er igjen hovedårsaken til akne, forklarer Bondevik.

Les også: Matkrig mot kvisene:

- Kutt ut øl og godteriMens sammenhengen mellom kosthold og kviser er relativt akseptert i for eksempel Sverige og Danmark, hevder Bondevik at han er den eneste hudlegen som tror på en slik sammenheng her i landet.

- Norske hudleger tror ikke på noe annet enn det som kan skrives ut på resept, sier han til DinSide Helse.

Kutt ned på inntaket av karbohydrater ved å spise mindre av for eksempel sukker, poteter, brød, øl og godteri, anbefaler Bondevik. Og spis mer grønnsaker og fisk, oppfordrer han. Fisk gir nemlig Omega 3 som virker betennelsesdempende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer