Kardinal: OK med kondom

Vatikanet er blitt beskyldt for å spre budskapet om at kondomer ikke beskytter mot HIV-viruset, men nå siterer en mulig pave-arvtager De ti bud for å rettferdiggjøre kondombruk.

Publisert
Sist oppdatert

Den ledende katolske kardinalen Godfried Danneels fra Belgia mener det er en moralsk forskjell på å bruke kondomer for å hindre befruktning og for å unngå død, og siterer De ti bud for å rettferdiggjøre synspunktet sitt, i følge BBC.

I følge FN blir rundt 6.000 personer mellom 15 og 24 smittet av viruset hver dag.

- Hvis en person er HIV-positiv og partneren sier ”jeg vil ha sex med deg”, trenger personen ikke å gjøre det, sa kardinalen på Belgisk TV.

- Men hvis personen gjør det, må han bruke kondom. Ellers vil han begå en synd.

Vatikanet avviser all bruk av prevensjon, inkludert kondomer, noe som har gjort mange Aids-foreninger sinte. De sier holdningen gjør spredningen av HIV vanskeligere å kontrollere.

Kardinal Danneels (70) mener at bærere av HIV-viruset bør unngå sex.

- Men skulle det skje, må personen bruke kondom for å ikke bryte budet som forbyr mord.

- Å beskytte seg selv mot sykdom og død er en forebyggende handling. Moralsk kan det ikke dømmes på samme nivå som når kondomer blir brukt for å redusere antallet fødsler, sier han.

Kardinal Danneels er en av de mest høytstående romerske katolikkene, og blir tippet som en mulig arvtager til paven.

I oktober i fjor ble den katolske kirken beskyldt for å spre budskapet om at kondomer ikke beskytter mot det dødelige HIV-viruset etter BBC-dkoumentaren Sex and the Holy City.

I programmet sa kardinaler, biskoper, prester og nonner fra fire kontinenter at HIV-viruset kan komme seg gjennom ørsmå hull i kondomene, og det ble vist et intervju med en nonne som ga sin HIV-smittede korleder råd om å ikke bruke kondomer sammen med kona, fordi “viruset kan gå gjennom”.

I følge programmet sa noen prester også at kondomer er infisert med HIV.

Mozon.no, 16.01.04

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer