Karri holder hjernen frisk

Et karrimåltid eller to i uka forebygger demens, hevder forsker.

Ikke bare smaker et karrimåltid nydelig - det kan også forebygge demens. Foto: colourbox.com
Ikke bare smaker et karrimåltid nydelig - det kan også forebygge demens. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En amerikansk forsker mener å ha funnet ut at du kan forebygge Alzheimers sykdom og demens hvis du spiser karri en gang eller to i uka, melder BBC News.

Hovedgrunnen til den forebyggende effekten skyldes stoffet curcumin, som finnes i gurkemeie. Gurkemeie er som kjent krydderet som gir karri den gule fargen.

Les også: Gurkemeie senker kolesterolet

Curcumin forhindrer nedbrytning av hjernen

Det ser ut til at curcumin utøver sin demensforebyggende effekt ved å forhindre amyloidavleiringer (avleiringer av proteinet amyloid), som man tror forårsaker demens, i hjernen. Man går ut fra at amyloidavleiringer, sammen med floker av aksoner (nervefibre), bidrar til nedbrytningen av ledningsnettet i hjernecellene, noe som etter hvert fører til symptomer på demens.

Professor Murali Doraiswamy ved The Duke University i North Carolina hevder nå å ha funnet bevis for at personer som spiser et karrimåltid en gang eller to i uka har lavere risiko for å bli demente.

Forskere er også i gang med å teste ut effektene av høyere doser med karri – tilsvarende det å være på karrifest hele uka – for å se om den positive effekten kan maksimeres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer