Karrierekvinner drikker mer

Kvinnelige sjefer har oftere alkoholproblemer enn ansatte lenger ned i systemet, viser en studie.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Ifølge forskere ved University College London har de også høyere risiko for å begynne å drikke enn menn i samme typer stillinger, melder BBC.

Forskerne tror stresset utløst av konkurransen om lederstillingene har noe av skylden.

Omtrent 8.000 statsansatte menn og kvinner som jobbet på forskjellige nivået ved 20 arbeidsplasser i London deltok i studien.

Utbredelsen av alkoholproblemer blant menn var omtrent det samme i alle sjiktene, mellom 10 og 12 prosent, men bildet var et annet blant kvinnene i undersøkelsen.

Det var lite sannsynlig at kvinner nede i systemet hadde alkoholproblemer sammenlignet med menn i de samme gruppene, men etter hvert som de steg i gradene tok de mer og mer innpå mennene, og i de høyeste stillingene gikk de forbi.

Det var mer enn tre ganger så sannsynlig at kvinnelige toppsjefer hadde et alkoholproblem (14 prosent) sammenlignet med kvinner i de laveste stillingene (4 prosent).

De ansatte ble spurt om kravene på jobben, graden av støtte og hjelp de fikk på arbeidsplassen og hjemme og i hvilken grad de måtte ta viktige beslutninger.

Forskerne forsøkte å finne ut om stress på jobben hadde en sammenheng med alkoholforbruket, forteller Jenny Head fra University College London, som ledet forskningen.

- Dette kan komme av at kvinner føler de må konkurrere med menn på de samme premissene og tar på seg mannlige roller.

- Det kan også være fordi folk som gjør enn innsats de føler de ikke blir belønnet for har større risiko for å utvikle et alkoholproblem.

- Vi har allerede vist at en stressende arbeidsdag kan fore til dårligere helse for folk. Dette er bare enda en måte stress kan skade helsen på, sier hun.

Resultatene er publisert i tidsskriftet Occupational Environmental Medicine.

 

Mozon.no, 01.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer