Kaster mat for 14 milliarder hvert år

Norske forbrukere kaster mat for 14 milliarder året, det blir det fort penger av.

Hver nordmann kaster 50 kilo mat hvert år, som tilsvarer rundt 2.500 kroner. Foto: PantherMedia / nicholas mortimer
Hver nordmann kaster 50 kilo mat hvert år, som tilsvarer rundt 2.500 kroner. Foto: PantherMedia / nicholas mortimer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Trodde du det var matbutikken som kaster mest mat? Da tar du feil. Norske forbrukere er de største synderne når det gjelder matavfall, og kastet i 2011 hele 254.500 tonn mat.

Det utgjør fort mange kroner i året - ikke minst for en hel husholdning.

10.000 kroner i året

I 2011 var det et matsvinn på totalt 377.000 tonn i Norge, hvorav forbrukerne alene sto for hele 255.000 tonn, viser tall fra ForMat-rapporten for 2011.

I forbindelse med næringslivets ForMat-prosjekt, som har som mål å redusere matsvinnet i Norge med 25 prosent innen 2015, har Østfoldforskning sett på hvor mye mat hver enkelt nordmann kaster i snitt.

Deres plukkanalyser, der de har gått gjennom restavfall fra husholdninger i Fredrikstad og Hallingdal, viser at hver nordmann kaster 51,1 kg mat per år.

– Ut fra disse analysene ble det estimert at hver person kaster mat som kunne ha vært spist for hele 2.500 kr i året, forteller Vibeke Schakenda ved Østfoldforskning til DinSide.

En husholdning på fire personer, som det ifølge Statistisk sentralbyrå finnes 280.000 av i Norge, kaster altså mat for 10.000 kroner hvert år.

Les også: Disse matvarene får du til halv pris!

Dette kaster vi mest

Mens matbutikkene kaster mest ferske bakervarer, er det melk og fløte norske forbrukere kaster hyppigst. Dette utgjør nemlig en femtedel av matavfallet.

Deretter er det frisk frukt, friske grønnsaker, ferske bakervarer og fersk ferdigmat som oftest går i søpla hjemme hos nordmenn, viser tall fra spørreundersøkelser om matavfall blant norske forbrukere, som er gjennomført i forbindelse med ForMat-prosjektet.

Spørreundersøkelsen viser også at hele 31 prosent av all mat som kastes, fortsatt ligger i originalemballasje når det kastes. Dette gjelder ikke minst meierivarer som ost, yoghurt/rømme og fløte, der hele 70 prosent av varene var emballert.

Problemet kan forhåpentligvis reduseres dersom den nyutviklede holdbarhetsindikatoren blir mer utbredt, funksjonen som forteller nøyaktig når maten ikke lenger er spiselig.

Les også: Fisken var 17 dager gammel - og fersk!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer