Kaster ubrukte gjenstander

Originalemballasjen er intakt når folket kaster panel, lamper og skjorter.

Kaster ubrukte gjenstander
Publisert
Sist oppdatert

- Avfallet stammer spesielt fra oppussing. Mye av avfallet kommer også fordi folk flytter. Når folk flytter kaster de alt mulig som kan være inne i et hus.

Vi har tatt en prat med Øivind Brevik, avdelingsdirektør for driftsavdelingen i renovasjonsetaten i Oslo kommune. Hundre mennesker jobber under Berivik, og det burde vel si noe om søppelmengden i Oslo.

Hvordan blir du kvitt søpla, og hva koster det?

Det er ikke slik at alle sakene som kastes er ubrukelige, slitte og ødelagte. Spesielt når folk pusser opp blir det kastet mye hvitevarer som fremdeles fungerer.

- Hvitevarer ser vi mye til, og det er ikke alltid det er ødelagt heller. Noen ganger har det bare feil farge eller størrelse, eller så vil eieren ha nytt kjøleskap med isbitmaskin, da leveres det gamle kjøleskapet til gjenvinning.

Kan man bare dra på fyllinga og ta med seg andres gamle kjøleskap?

- På Grefsen og delvis på Smestad kan folk ta med seg det andre har kastet. På de andre gjenvinningsstasjonene er det rett og slett ikke kapasitet på grunn av køproblematikk.

Les også: Plastposer er bedre enn papirposer

Foto: Oslo kommune
Foto: Oslo kommune Vis mer

Når det gjelder møbler forholder det seg litt annerledes.


- Vi får inn alle typer møbler, og samarbeider med Fretex og Jobben, slik at de møblene som ikke er ødelagte kan brukes på nytt. Hvis folk skulle fått forsyne seg av møblene folk kaster, ville det dårligste vært igjen til Fretex, slik at avtalen ikke hadde vært gunstig for dem.

Det er mange ting som ikke skulle blitt kastet, men heller gitt bort. Folk kaster for eksempel byggevarer, som planker, dører, vinduer og ting som andre kunne hatt bruk for. Mesteparten kunne gitt grei profitt på Finn.no.

- Hvert år kastes 50 000 tonn på gjenbruksstasjonene i Oslo, det er alt fra hageavfall til møbler. La oss si at en prosent er gjenstander som ikke er ødelagte, og bare det er 500 tonn mindre avfall.

Kaster mange TV-er

Når trendprodukter ikke er kule og nyskapende lenger, da dukker de opp på fyllinga. Widescreen-TVen har for eksempel møtt sin overmann; flatskjerm-tven.

- I det siste har det kommet inn mange TV-er fordi folk har kjøpt flatskjerm. Widescreen-TVer, som var nytt for noen år tilbake, blir kastet nå. Samme med brødbakemaskiner og blendere. Det har allerede kommet inn noen flatskjermer, men jeg vet ikke om de fungerer.

Hvor lenge varte din første mobiltelefon? Enten om du hadde den i tre år eller to år, så varte den sikkert lenger enn den forrige telefonen din.

- Tidligere varte Tv-en og telefonen i 15-20 år, nå har alt kortere levetid. Det er så dyrt å kjøpe nytt batteri til mobilen, at man like gjerne kan kjøpe ny. Alt har mye kortere levetid enn før, fordi det er billigere.

Les også: Helvete på jord, disse ti stedene er på topp

Japper bryr seg ikke

Brevik har jobbet i renovasjonsetaten i et og et halvt år. Forbruket hans har forandret seg til det bedre.

- Jeg har blitt bevisst på mitt forbruksmønster. Jeg sorterer alt avfallet som stammer fra meg. Matavfallet, for eksempel, går til naboen, som lager jord av det. Jeg har jobbet her i et og et halvt år, og har blitt særere allerede. Altså, jeg er ikke sær, jeg er bevisst. Jeg er for eksempel imot plast- og pappkrus. Hvorfor ikke bare bruke termokrus eller vanlige krus? Dessuten har jeg en del klær som ikke er helt nye, blant annet to jakker som jeg har arvet. Det ene er en vinterpels, og jeg synes den er ganske kul.

Så løsningen for storsøplere er å jobbe en tid i renovasjonsetaten?

- Noen som jobber her blir aldri bevisste, andre blir det på et blunk. Generelt er det flere og flere forbrukere som blir bevisste på forbruket sitt.

- Hvilke typer som er bevisste, og de som ikke er det, det er vanskelig å si. Noen bryr seg rett og slett mer, mens japper bryr seg ikke, det finnes mange ”nyjapper” nå, det viser dagens finaskrise. De som tenker fornuftig bryr seg.

Les også: Hvorfor er vi hotellsvin?

Kaster ubrukte ting

Hvis du trodde alt søppelet er brukt før det ble dumpet, da tok du feil. Det er ikke sjelden at folk kaster ting som aldri er brukt eller aldri er blitt åpnet.

- Jeg blir sjokkert når folk kommer og skal kaste varer i originalemballasjen. Veggpanel, lamper og skjorter. Enten har de for mye penger, eller så bryr de seg veldig om hva venner og familie mener om tingene deres.

Sportsutstyr har Ola Nordmann også for mye av.

- Det dukker opp mye bra sportsutstyr. For ikke lenge siden kom det en fullt utstyrt golfbag, kanskje eieren hadde kjøpt seg ny? Vi får stadig inn ski også, som knapt har en ripe.

Les også: Foreslår pant på sparepærer, Krf har en lys idé!

- Når noen skal kaste dødsbo, dukker det ofte opp nok ting til å fylle et helt hus. Også sølvtøy og porselen, spesielt hvis settet ikke er komplett.

Var ting bedre før?

- Jeg vet at ting var bedre før. Folks moral har forandret seg, de tok bedre vare på tingene sine tidligere. Kanskje folk tjener for mye nå.

- Noen flere må kanskje vurdere sitt eget forbruk, på grunn av den tiden vi er i nå. Finanskrisen kan kanskje gjøre noen forbrukere mer bevisste.

Øivind Brevik mener du bør stille deg disse spørsmålene før du tømmer boden:

  • Først og fremst, har jeg behov for dette?
  • Kan jeg levere dette plagget til en skredder?
  • Er det noen jeg kjenner som trenger dette?
  • Kanskje jeg skal legge det ut på Finn eller QXL?

  • Eller skal jeg levere det til Fretex, UFF eller en gjenbruksstasjon?
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer