Katten er bra for hjertet

En katt i hjemmet kan minske risikoen for hjerteinfarkt med en tredjedel, viser en ny studie.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tidligere studier har vist lignende resultater for hund, så dette er vel en bekreftelse på tidligere observasjoner.


Vi vet allerede at katter og andre husdyr virker stressdempende på oss. Nå viser en ny studie at katteeiere har mindre hjertesykdom enn andre.

Arild Mangschau er overlege ved Hjerte-Lungesenteret på Ullevål universitetssykehus og sier han er kjent med fenomenet.

- Tidligere studier har vist lignende resultater for hund, så dette er vel en bekreftelse på tidligere observasjoner. Vi vet jo at stress er en av mange risikofaktorer for hjertesykdom, men her er det nok allikevel marginale helsegevinster det er snakk om.

Mangschau advarer imidlertid om at det å ha dyr også kan bli en stressfaktor for eieren.

- Har du en hund som står og bjeffer hele natten, kan man vel kanskje si at vinninga går opp i spinninga, humrer overlegen, som selv er hundeeier.

Slik stresser du ned

- Overraskende

4.435 personer mellom 30 og 75 år deltok i studien som fant sted i årene mellom 1976 og 1980. 2.435 av deltakerne eide eller hadde eid en katt, mens de resterende 2000 aldri hadde hatt katt eller andre kjæledyr.

Etter å ha fulgt deltakerne over en lengre tidsperiode, kunne forskerne bak studien konkludere med at katteeierne hadde færre tilfeller av slag og hjerteinfarkt enn de øvrige deltakerne.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

Dr. Adnan Qureshi er direktør ved University of Minnesota og har ledet studien. Han er selv overrasket over resultatene.

- Vi har visst i årevis at kjæledyr har en stress- og angstdempende effekt hos mennesker. Men at risikoen for hjerteinfarkt skulle bli redusert med tretti prosent er ganske overraskende, sier han til nettstedet HealthDay.

Les også: Ikke sunnere med kjæledyr

Gjelder også hundeeiere

Qureshi legger til at hundeeiere kan berolige seg med at «menneskets beste venn» trolig gir den samme effekten.

- Vi hadde bare for få hundeeiere med i studien til å kunne konkludere med det samme, sier han.

Les også: Se, hunden snakker!

I en amerikansk studie fra 2005 ble det påvist at 12 minutters samvær med en hund var alt som skulle til for å registrere en bedring hos hjerte- eller lungesyke. Sykepleier Kathie Cole ved UCLA Medical Center ledet studien, og hun mener at kjæledyr kan ha en livsforlengende effekt.

- Det er nå flere studier som beviser den helsebringende effekten av å ha kjæledyr, så det kan absolutt være verdt å vurdere å få en firebent venn for eldre og andre som befinner seg i risikosonen for hjertelidelser, sier hun til HealthDay.

Les også: Hunder kan lukte kreft

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer