Kaupthing-kunder dårligere sikret?

Islandske Kaupthing Bank har feilinformert sine kunder.

Publisert
Sist oppdatert

På nettsidene til Kaupthing Bank stod det frem til i forrige uke at Kaupthing Bank er medlem av Bankenes Sikringsfond, og våre kunder er derfor sikret på samme måte som i andre norske banker.

Banksikringsfondet garanterer for innskudd på inntil to millioner kroner, dersom medlemsbanken ikke kan gjøre opp for seg.

Er pengene dine sikre i banken?

Stemte ikke

Sikringsfondet garanterer imidlertid bare for den delen av innskuddene i Kaupthing som overstiger 20.000 euro. Det tilsvarer om lag 160.000 kroner. Det er nemlig det islandske Banksikringsfondet som skal dekke de første 20.000 euro dersom det går galt. De som har mindre enn 160.000 kroner i banken, vil derfor kun dekkes av den islandske innskuddsgarantien. Det skriver e24.no.

Direktør i Kaupthing, Inger Lise Egeland, beklager at banken har gitt feilaktig inntrykk av innskuddsordningen.

- Vi burde absolutt ha formulert dette på en annen måte, og det legger vi oss flate for. Dette skal endres så fort det lar seg gjøre, sier Egeland til e24.no, og legger til:

- Jeg ser helt klart at det som står på våre hjemmesider ikke er helt dekkende. Likevel vil jeg understreke at dette ikke har vært gjort bevisst fra vår side. Dette er en glipp, sier hun.

Blir det resesjon?

Skal være sikret

Teksten knyttet til innskuddsgarantien er nå endret på bankens nettside:

Kaupthing Bank er medlem av Bankenes sikringsfond etter lov av 6. desember 1996 nr 75. Innskudd i Kaupthing Bank hf NUF, inkludert Edge Sparekonto, er dekket i form av en top-up garanti i tillegg til det islandske innskudd- og investeringsgarantifondet Tryggingarsjódur innstæðueigendea og fjärfesta.

Den islandske ordningen dekker et beløp tilsvarende EURO 20.000 (ca. NOK 160.000). Dersom banken selv skulle bli ute av stand til å dekke sine forpliktelser, vil derfor den islandske sikringsordningen dekke innskudd opp til dette beløpet, mens differansen mellom dette beløpet og NOK 2.000.000 vil bli dekket av Bankenes sikringsfond. Kunder av Kaupthing Bank hf. NUF er således sikret for samme beløp som kunder i norske banker.

Banken hevder altså at kundene fremdeles er garantert. Noe som selvsagt krever at den islandske ordningen fungerer like godt som den norske.

Kilde: e24.no og Kaupthing Bank.

Mer bank og finans:


Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer