Finansiere boligkjøp

Kausjonist eller medlåntaker? Unngå disse fellene

Trenger barnet ditt eller noen andre som står deg nær din hjelp til å kjøpe bolig, må du likevel ikke tøye strikken for langt for din egen del.

PRISENE ØKER: Boligmarkedet har en kraftig vekst i juni forteller Henning Lauridsen, adm. dir. i Eiendom Norge. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Mange foreldre er nødt til å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet - og de aller fleste gjør nok dette med glede.

Det er flere måter å hjelpe noen med å finansiere et boligkjøp, for eksempel ved å gi forskudd på arv eller annen hjelp til å oppfylle egenkapitalkravet, eller å stille som kausjonist eller medlåntaker.

«Klart vi skal hjelpe», tenker nok mange foreldre, og punger ut for poden. Men, det er lurt å tenke gjennom noen ulike scenario som kan oppstå etter at boligen er i boks.

Vær sikker på at din økonomi tåler det

Ifølge personmarkedet til Danske Bank er realkausjonister eller medlåntakere i all hovedsak foreldre til unge kunder som skal inn på boligmarkedet for første gang.

- Det er et stort ansvar du påtar deg ved å stille som kausjonist eller medlåntaker, så tenk godt gjennom din egen økonomiske situasjon før du stiller opp, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand til Dinside.

- Du låser nemlig opp deler av økonomien din ved å stille sikkerhet i egen bolig, eller stille inntekten din disponibel som medlåntaker. Det kan jo skje uforutsette ting som gjør at du kan ha behov for å låne opp mer selv, som en vannlekkasje, samlivsbrudd og redusert inntekt, fortsetter hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer