Kazaa-brukerne tas

NYHET: 150 brukere av Kazaa og eDonkey får saftige regninger fra den danske Antipiratgruppa. Totalt er erstatningskravene opp mot en million kroner.

Publisert
Sist oppdatert


I et desperat forsøk på å stoppe piratkopieringen på nettet har den danske Antipiratgruppa (AGP) bestemt seg for å gå direkte på brukerne til fildelingstjenestene eDonkey og Kazaa.

100.000 kroner

Adresser og navn har de fått fra brukernes teleoperatører. Brukerne får nå tilsendt bankgiroer med beløp fra 1.000 til 100.000 kroner.

Grunnen er at de har lagt ut piratkopierte filmer og MP3-låter og gjort dem tilgjengelige for nedlastning.

- Hittil har vi gått etter hjemmesider, deeplinks, FTP- og eDonkey-servere. Nå har turen kommet til brukerne, og det er ikke siste gang, sier Morten Lindegaard, advokat for Antipiratgruppen, til danske Computerworld Online.

Fast overvåking

Antipiratgruppen har kontinuerlig fem-seks personer som overvåker danskenes brudd på opphavsretten via nettet, og det er de som har funnet fram til de 150 danskene som har lagt ut beskyttet materiale på Kazaa og eDonkey.

Det er brukernes IP-adresser som har avslørt dem. Antipiratgruppen (APG) har nemlig gått til byretten i København og fått medhold i at internettleverandørene må opplyse om brukernes navn og adresser.

- Det har vært en vurdering i retten av hvert enkelt tilfelle for å se om det har vært en krenkelse, sier Morten Lindegaard til Computerworld Online.

Vederlag og erstatning

Som vederlag har APG verdsatt platene til 60 kroner stykket, filmer til 200 kroner og spill til 300 kroner. I tillegg krever de det samme beløpet per krenkelse i erstatning.

Brukere med fem filmer liggende må altså betale 2.000 kroner. Betalingsfristen er 1. desember.

APG vil likevel halvere beløpet såfremt materialet slettes, og den vedlagte bankgiroen brukes ved innbetalingen.

Bevisene

- Slipper vi forfølge kravene ytterligere, vil administrasjonsbesparelsen komme den enkelte bruker til gode. Pengene som kommer inn, skal i så fall kun komme de skadelidende - opphavsmennene - til gode, sier Morten Lindegaard.

- Etter 1. desember blir det en oppsummering av i hvilke saker vi har inngått forlik. De resterende vil vi forfølge i rettssystemet, sier Lindegaard.

Antipiratgruppens bevismateriale er skjermbilder fra Kazaa og eDonkey, som viser hvilke filer den enkelte bruker har lagt ut til fildeling.

Kilde: Computerworld.dk

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer