Keisersnitt øker astmarisikoen

Barn født med keisersnitt har 50 prosent økt risiko for å utvikle astma, viser norsk studie.

Barn født med keisersnitt har flere pusteproblemer etter fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com
Barn født med keisersnitt har flere pusteproblemer etter fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Keisersnitt er en operasjon som kun bør tas når det er medisinsk nødvendig.


De oppsiktsvekkende resultatene er basert på data fra 1,7 millioner fødsler registrert i Medisinsk fødselsregister, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

- Vi fant en moderat sammenheng mellom fødsel med keisersnitt og astma i barneårene, sier lege og stipendiat Mette Christophersen Tollånes.

Hun er førsteforfatter av artikkelen ”Keisersnitt og risiko for utvikling av alvorlig astma i barneårene. En populasjonsbasert kohort studie.”

To hovedteorier

Christophersen Tollånes har to teorier om hvorfor keisersnitt er forbundet med en astmarisiko. Den første er at barn som blir født med keisersnitt, ikke utsettes for morens bakterieflora under fødselen. Dette er negativt for utviklingen av immunsystemet, forklarer hun.

Den andre teorien er at barn født med keisersnitt, har flere pusteproblemer etter fødselen. De er mindre utsatt for stress og sammenklemming av brystkassen, to mekanismer som bidrar til å tømme lungene for fostervann. Dette kan kanskje påvirke lungefunksjonen i negativ retning på lang sikt.

Les også: Pustetrøbbel med keisersnitt

Barn født med keisersnitt har flere pusteproblemer etter fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com
Barn født med keisersnitt har flere pusteproblemer etter fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com Vis mer


Bekymret over trenden

Sykepleier Helle Stordrange Grøttum som er rådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), er ikke overrasket over forbindelsen mellom keisersnitt og astma. Teorien om at barn bør utsettes for bakteriefloraen i fødselskanalen, er noe hun kjenner godt til.

Hun synes derimot at 50 prosent økt risiko for astma ved keisersnitt er et overraskende stort tall.

- Dette er et resultat som bør bli godt kjent for fødselsleger og jordmødre. Keisersnitt er en operasjon som kun bør tas når det er medisinsk nødvendig, sier Grøttum.

Hun er bekymret over trenden hvor stadig flere kvinner tar keisersnitt på grunn av ikke-medisinske årsaker.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser at mer enn hvert sjette barn forløses med keisersnitt, noe som tilsvarer rundt 16 prosent av alle fødende. Les mer her.

Les også: Velger keisersnitt for flat mage

Verst med hastekeisersnitt

Den omfattende studien var basert på 1,7 millioner fødsler i perioden 1967-1998. Barna ble fulgt opp til de var fylt 18 år eller ut 2002.

Andre resultater viser at hastekeisersnitt også ser ut til å gi en ytterligere økt astmarisiko i forhold til planlagte keisersnitt. Dette kan ikke forklares ut fra de to hovedteoriene, ifølge Tollånes.

- Det er mulig at bakenforliggende årsaker disponerer både for behov for keisersnitt og utvikling av astma, sier hun.

Barn som ble født på vanlig måte, men ved hjelp av vakuum eller tang, viste seg også å ha en 20 prosent økt risiko for astma.

Les også: Flere barn med astma

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer