Keisersnitt øker astmarisikoen

Barn født med keisersnitt har 50 prosent økt risiko for å utvikle astma, viser norsk studie.

Barn født med keisersnitt har flere pusteproblemer etter fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com
Barn født med keisersnitt har flere pusteproblemer etter fødselen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De oppsiktsvekkende resultatene er basert på data fra 1,7 millioner fødsler registrert i Medisinsk fødselsregister, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

- Vi fant en moderat sammenheng mellom fødsel med keisersnitt og astma i barneårene, sier lege og stipendiat Mette Christophersen Tollånes.

Hun er førsteforfatter av artikkelen ”Keisersnitt og risiko for utvikling av alvorlig astma i barneårene. En populasjonsbasert kohort studie.”

To hovedteorier

Christophersen Tollånes har to teorier om hvorfor keisersnitt er forbundet med en astmarisiko. Den første er at barn som blir født med keisersnitt, ikke utsettes for morens bakterieflora under fødselen. Dette er negativt for utviklingen av immunsystemet, forklarer hun.

Den andre teorien er at barn født med keisersnitt, har flere pusteproblemer etter fødselen. De er mindre utsatt for stress og sammenklemming av brystkassen, to mekanismer som bidrar til å tømme lungene for fostervann. Dette kan kanskje påvirke lungefunksjonen i negativ retning på lang sikt.

Les også: Pustetrøbbel med keisersnitt

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer