Ketchup beskytter mot kreft

Et stoff i tomater kan beskytte mot kreft i bukspyttkjertelen, ifølge ny forskning.

Publisert
Sist oppdatert

Stoffet lykopen kan redusere risikoen for krefttypen med nesten en tredel hvis man spiser det jevnlig.

Lykopen har allerede fått et rykte for å beskytte effektivt mot prostatakreft. Det er en kraftig antioksidant som kommer fra skinnet til tomatene, og det er det som gir rødfargen.

Forskere tror stoffets sykdomsbekjempende egenskaper tas opp best av kroppen hvis man spiser ketchup eller andre bi-produkter. Det er fordi de tror ketchup inneholder høyere konsentrasjoner av stoffet på grunn av varmeprosessen som brukes i fremstillingen.

I tillegg hjelper oljen i sausen tarmene med å suge til seg antioksidantene.

Sykdommen er vanskelig å oppdage fordi bukspyttkjertelen ligger langt inne i underlivet, og når symptomene oppstår kan de være ganske vage - som smerter i underlivet og vekttap. Som et resultat overlever få pasienter i mer enn ett år etter at de er diagnostisert.

Selv om tidligere forskning tyder på at frukt og grønnsaker kan redusere risikoen, viser denne siste forskningen på tomater en spesielt kraftig effekt.

Forskerne ved universitetene i Montreal og Ottawa i Canada studerte 462 tilfeller av bukspyttkjertelkreft og sammenlignet kostholdet til kreftofrene med 4000 friske personer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer