Visste du at røde tomater beskytter mot prostatakreft?
Er du avhengig av ketsjup?
Og ketsjup, tomatpuré og tomatjus er det som har størst effekt, skriver Aftonbladet.no.
Tre ganger i uka
- Studier viser at de som spiser tomater tre ganger i uka har en lavere risiko for prostatakfreft, sier lege Per Ove Lind som har skrevet boken «Maten som botar» - maten som helbreder hvor han hyller grønnsaken.
Tomatsaus mot prostatakreft?
Ifølge forskning skyldes tomatens gunstige effekt at den innholder antioksidanten lykopen. Og det har aller best virkning hvis tomatene inntas i most form.
- Kroppen har vanskelig for å ta opp lykopen om du spiser tomatene rå. Det er bedre hvis de er oppvarmet og fint fordelt, som i ketsjup eller tomatpuré.
Rødt og smått er godt
Det er også viktig at tomatene er modne nok. Jo rødere, jo bedre.
- Umodne tomater kan dessuten være giftige. De kan inneholde solanin, et giftig alkaloid som forsvinner under modningen, sier Lind.
Supertomat kan stoppe sykdom
Størrelsen på tomaten spiller visstnok også en rolle. Ifølge en undersøkelse av svenske Livsmedelverket inneholder små cherrytomater mer lykopen enn vanlige tomater.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger