Ketsjup kan redde liv

Den røde smørja er sunnere enn du tror.

KETSJUP MOT KREFT: For optimal effekt av den gusntige antioksidanten lykopen, bør du innta tomatene i most form.   Foto: Stock.xchng
KETSJUP MOT KREFT: For optimal effekt av den gusntige antioksidanten lykopen, bør du innta tomatene i most form. Foto: Stock.xchng Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Visste du at røde tomater beskytter mot prostatakreft?

Er du avhengig av ketsjup?

Og ketsjup, tomatpuré og tomatjus er det som har størst effekt, skriver Aftonbladet.no.

Tre ganger i uka

- Studier viser at de som spiser tomater tre ganger i uka har en lavere risiko for prostatakfreft, sier lege Per Ove Lind som har skrevet boken «Maten som botar» - maten som helbreder – hvor han hyller grønnsaken.

Tomatsaus mot prostatakreft?

Ifølge forskning skyldes tomatens gunstige effekt at den innholder antioksidanten lykopen. Og det har aller best virkning hvis tomatene inntas i most form.

- Kroppen har vanskelig for å ta opp lykopen om du spiser tomatene rå. Det er bedre hvis de er oppvarmet og fint fordelt, som i ketsjup eller tomatpuré.

Rødt og smått er godt

Det er også viktig at tomatene er modne nok. Jo rødere, jo bedre.

- Umodne tomater kan dessuten være giftige. De kan inneholde solanin, et giftig alkaloid som forsvinner under modningen, sier Lind.

Supertomat kan stoppe sykdom

Størrelsen på tomaten spiller visstnok også en rolle. Ifølge en undersøkelse av svenske Livsmedelverket inneholder små cherrytomater mer lykopen enn vanlige tomater.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.