Salmonella:

Kinderegg tilbakekalles

Mistanke om sammenheng med et pågående salmonella-utbrudd.

TREKKES TILBAKE: Flere kinderegg tilbakekalles i Storbritannia og flere andre land i Europa. Nå trekkes de også i Norge. Foto: Victoria Jones/PA/NTB
TREKKES TILBAKE: Flere kinderegg tilbakekalles i Storbritannia og flere andre land i Europa. Nå trekkes de også i Norge. Foto: Victoria Jones/PA/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjokoladeprodusenten Ferrero tilbakekaller flere partier med «Kinder Surprise»-egg i Norge.

Det gjør de dagen etter flere europeiske land tok samme beslutning.

Mattilsynet har tatt avgjørelsen om å trekke Ferreros Kinderegg og andre Kinder-produkter fra det norske markedet.

Tilbaketrekkingen gjelder Kinder Surprise, både enkle og i 3-pakning, Kinder Mini eggs, Kinder Surprise Maxi og Kinder Schokobons.

Årsaken er mistanke om sammenheng med et pågående salmonella-utbrudd i flere europeiske land, skriver tilsynet i en pressemelding onsdag.

- Kast produktene

Forbrukere som har kjøpt produktene, oppfordres til å kaste produktet eller levere det tilbake i butikken.

- I Norge er det påvist smitte hos én person. Vedkommende ble syk i slutten av februar og var smittet med samme variant som ble påvist i utbruddet i Storbritannia, sa seniorrådgiver Heidi Lange i FHI i en pressemelding tirsdag.

Undersøkelser har vist en sammenheng mellom salmonellaforgiftningen over hele Europa med Kinderegg. Foreløpig er det registrert 126 tilfeller.

MAJONES-TRIKSET: Sliter du med å få bort klistremerkene som sitter på glass eller møbler? Da er det bare å finne fram majonesen og prøve dette tipset! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Det seg at utbruddet av mage-tarmbakterien kommer fra én bestemt fabrikk, melder Aftonbladet. Det fører til at flere land har blitt nødt til å tilbakekalle kinderegg.

Det får de opplyst av Livsmedelsverket i Sverige, som kan sammenliknes med det norske Mattilsynet.

- Mer alvorlig

- Det er i hovedsak barn som er rammet og det har nok vært en relativt ubehagelig variant, da flere har måttet legges inn på sykehus. Det virker mer alvorlig enn vanlig salmonella, sier Mats Lindblad, smittevernkoordinator i Livsmedelsverket.

Han forteller at sykdomstilfellene kan spores til en sjokoladefabrikk i Belgia og at de jobber med å kartlegge eggene. De vet foreløpig ikke hvor mange sjokoladeegg med salmonella som finnes i Sverige.

Det er oppdaget ett tilfelle på salmonellautbrudd i Norge, som kan skyldes kindereggene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer