Kineseren må vekk

Fazer vil fjerne kineseren fra Kina Snacks-pakken etter massiv rasisme-kritikk i Sverige.

GODTERI-KRITIKK: Kina snacks har fått hard kritikk i Sverige. Nå vil Fazer endre emballasjen, også i Norge. Foto: Kristin Sørdal
GODTERI-KRITIKK: Kina snacks har fått hard kritikk i Sverige. Nå vil Fazer endre emballasjen, også i Norge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Sverige har den skjev-øyde kineseren på Kina snacks fått massiv kritikk den siste uken.

Stormen kom etter at den svenske journalisten Patrick Lundberg kalte forpakningen rasistisk i en kronikk i Helsingborgs Dagblad.

    – Se bara på Fazers Kina-godis, vars förpackning pryds av en knallgul asiat med rishatt och ögon sneda som en lördagsfylla. Inte ett dugg bättre än Nogger black, glassen som gav upphov till ramaskri och fick dras tillbaka, skriver Lundberg i kronikken.

Dette har ført til en heftig debatt, og mange har tatt kontakt med Fazer angående emballasjen.

Som følge av kritikken, vil Fazer nå endre utseendet på emballasjen.

Vil endre emballasjen

– Fazer kommer til å se over forpakningen på produktet Kina ettersom vi har fått synspunkter på den og ikke vil at våre kunder skal oppleve den negativt, sier Sofia Liljefors Edlund, kommunikasjonsdirektør for Fazer i Sverige, til DinSide.

En endring av emballasjen vil også komme på produktet i Norge.

– Forpakningen er den samme i alle land. Vi vet ennå ikke når endringen av forpakningen kommer til å skje, vi påbegynner arbeidet nå, sier Liljefors Edlund videre.

– Er det helt sikkert at kineseren, som den ser ut i dag, vil forsvinne fra pakken?

– Vi kommer til å se over forpakningen og endre den slik at den oppleves på riktig måte, og det er kineseren som oppleves negativt. Jeg kan ikke si i dag hvordan forpakningen kommer til å se ut. Vi har akkurat påbegynt det arbeidet, sier Liljefors Edlund til DinSide.

Ikke første gang

Ifølge YLE nyheter er det ikke første gang Fazer bytter utseende på godteri-emballasje. De byttet utseendet på lakrisstengene som i 80 år hadde vært prydet at et mørkhudet barn med store, røde lepper.

Vi kan også minne om andre produkter som har gjennomgått endringer som følge av at de kunne fremstå som rasistiske, eksempelvis kortspillet Svarte-Per som så ganske anderledes ut på 1970-tallet enn i dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer