Kirkegjengere har bedre mental helse

Relgiøsitet reduserer risikoen for rusmisbruk og gir livet mening, viser studie.

Publisert
Sist oppdatert

En ny undersøkelse der nesten 37.000 menn og kvinner deltok viser at folk som går jevnlig i kirken, synagogen eller andre religiøse menigheter har lavere risiko for å lide av depresjon og andre psykiske lidelser enn folk som ikke gjør det.

- Jo høyere bønnefrekvens, jo lavere risiko for depresjon, manier og panikkangst, sier forsker Marilyn Baetz fra universitetet i Saskatchewan i Canada.

Studien ble presentert på årsmøtet til den amerikanske psykiaterforeningen.

- Resultatene støtter tidligere forskning som tyder på at tro kan ha en positive effekt på den mentale helsen, sier hun.

Marian Butterfeld fra Duke University er enig.

- Å gå i kirken kan være en type sosial støtte, og studier viser at sosial støtte beskytter både mot fysisk og psykisk sykdom, sier hun.

I undersøkelsen ble nesten 37.000 personer over 15 år spurt om hvor ofte de deltar på gudstjenester og, på en skala fra 1 til 4, vurdere om troen hjelper dem med å gi mening til livet.

- Resultatene tyder på at religiøse verdier reduserer risikoen for rusmisbruk. Menn og kvinner som rapporterte om en større følelse av mening i livet hadde mye sjeldnere et alkohol- eller narkotikaproblem, sier Baetz.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.