Kjæledyr kan forebygge allergi

Stikk i strid med hva man tidligere har trodd, melder nå forskere at barn som vokser opp med hunder og katter hjemme har en mye mindre risiko for å utvikle allergi.

Publisert
Sist oppdatert

Det melder BBC News.

Funnet vil antagelig overraske alle de som tror at dyrs tilstedeværelse kan være med på å frembringe - eller til og med forårsake - allergianfall.

Tusenvis av norske barn er rammet av astma og andre allergiske lidelser. Men fortsatt er det mye man ikke forstår når det gjelder disse barnas immunsystem. Foreldre er ofte delt i oppfatningen av hvorvidt man bør beskytte barna, eller utsette dem for allergikildene slik at de utvikler en toleranse.

Halverer risikoenDet siste studiet på problematikken er publisert i Journal of the American Medical Association. Her har man fulgt 474 sunne babyer, i Detroit-området, helt til de ble sju år gamle.

I løpet av disse årene hadde 184 av babyene to eller flere katter eller hunder rundt seg. Den andre gruppen, på 220 babyer, vokste opp uten kjæledyr.

Resultatet av studien er at barn som bor sammen med et eller flere kjæledyr har bare halvparten så stor sannsynlighet for å utvikle vanlige allergier.

Forskerne tok også faktorer som at en av foreldrene kunne være disponert for astma med i betraktningen, ettersom dette kunne ha påvirket muligheten for å ha dyr. Men statistisk sett forholdt disse faktorene seg ubetydelige.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer