Kjæledyr mot allergi

En norsk undersøkelse viser at folk som holder kjæledyr ikke har større risiko enn andre for å utvikle allergi mot husdyrene. Tvert imot.

Publisert
Sist oppdatert

Kjæledyr mot allergi
En norsk undersøkelse viser at folk som holder kjæledyr ikke har større risiko enn andre for å utvikle allergi mot husdyrene. Tvert imot.

Silje Stavik

Undersøkelsen omfattet 431 tenåringer, og viser at omgang med hest, hund eller katt ikke utgjør noen større risiko for å utvikle allergi mot dyrene. Tvert i mot viste det seg at de som har katt er mindre utsatt for allergi enn de som aldri har hatt katt i huset.

Mye dyrehår- mindre allergi
Seksjonsoverlege Leif Bjermer ved Lungeavdelingen, Regionsykehuset i Trondheim, sier at det ikke er noen grunn til at foreldre skal forsøke å gjøre huste sitt fritt for dyrehår på grunn av at barna skal utvikle allergi.

- Dessuten finnes dyrehår overalt; på kinoer, busser og restauranter. Mye tyder nå på at det å bli ofte eksponert for lite dyrehår av gangen faktisk gir større risiko for å utvikle allergi enn å bli utsatt for det permanent i hjemmet, uttalte Bjermer til tidsskriftet Dagens Medisin.

En svensk undersøkelse viser at mennesker som bodde sammen med en katt de tre første årene av sitt liv, sjeldnere blir katteallergikere enn andre. Et annet eksempel kommer fra Sveits, der forskere har funnet at barn som vokste opp på gård, ikke så ofte ble allergisk mot pelsdyr.

Ikke bra for allergikere
Nyheten er god først og fremst for friske mennesker. Når allergien først er oppstått vil kontakt med dyrene gi symptomer. I undersøkelsen hadde dyreallergikere hyperfølsomme slimhinner i luftveiene, og astma ble forverret hvis den syke bodde sammen med et dyr han eller hun var allergisk mot.

Bjermer understreker at i familier der allergi er et stort problem, kan det fortsatt være på sin plass å holde kjæledyr unna, også av hensyn til familiemedlemmer som ikke er blitt allergiske.

Mozon.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer